VS stemmen in met wapenverkoop van 1,83 miljard euro aan Taiwan, China levert kritiek


Key takeaways

  • De VS heeft een wapenverkooppakket van 1,83 miljard euro aan Taiwan goedgekeurd, inclusief geavanceerde grond-luchtraketsystemen en radartechnologie.
  • China heeft felle kritiek op het besluit en beschouwt het als een directe bedreiging van de nationale veiligheid en territoriale integriteit en een ondermijning van China’s soevereiniteit en veiligheidsbelangen.
  • Beijing waarschuwt dat de aanschaf van wapens Taiwan niet in veiligheid zal brengen, maar de spanningen alleen maar zal doen escaleren en het risico op een militair conflict in de regio zal vergroten.

China heeft felle kritiek geuit op de recente goedkeuring door de Verenigde Staten van een wapenverkooppakket van 1,83 miljard euro aan Taiwan. Deze deal, die geavanceerde grond-luchtraketsystemen en radartechnologie omvat, is veroordeeld door Beijing, dat het ziet als een directe bedreiging voor zijn nationale veiligheid en territoriale integriteit.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin het zijn ernstige bezorgdheid uitte over de beslissing van de VS en verklaarde dat het de soevereiniteit en veiligheidsbelangen van China ondermijnt. Ze stellen ook dat deze wapenverkoop de bilaterale relaties tussen de twee landen schaadt en een bedreiging vormt voor de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan. China beweert dat de stap een gevaarlijk signaal is voor de pro-onafhankelijkheidskrachten in Taiwan en een schending van het “één-China”-principe dat door beide partijen is overeengekomen.

China’s reactie en waarschuwingen

China benadrukt dat deze actie in tegenspraak is met eerdere toezeggingen van Amerikaanse leiders om de Taiwanese onafhankelijkheid niet te steunen en de huidige inspanningen om de relatie tussen de twee naties te stabiliseren ondermijnt. Ze wijzen er ook op dat deze verkoop rechtstreeks een agenda voor “onafhankelijkheid van Taiwan” ondersteunt, waar Peking fel op tegen is.

In reactie op de wapendeal hebben Chinese functionarissen het huidige leiderschap van Taiwan streng gewaarschuwd. Ze beweren dat de aankoop van wapens Taiwan niet in veiligheid zal brengen, maar de spanningen alleen maar zal doen escaleren en het risico op een militair conflict in de regio zal vergroten. Ze herhalen dat China vastbesloten blijft om de hereniging met Taiwan tot stand te brengen en dat inmenging van buitenaf of separatistische acties dit doel niet in de weg kunnen staan.

Vorige ontwikkelingen en spanningen

Deze recente ontwikkeling volgt op een patroon van toenemende wapenverkopen van de VS aan Taiwan onder de regering van president Biden. Eerder deze maand hield China grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan in reactie op wat zij zien als provocaties van het eiland.

De Chinese regering blijft aanspraak maken op Taiwan door te stellen dat het een integraal onderdeel is van het Chinese grondgebied en dat geen enkele retoriek of actie van de Taiwanese autoriteiten deze realiteit kan veranderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.