Turnhout krijgt socialistische burgemeester met Hannes Anaf (Vooruit), de raketcoalitie trekt door

In Turnhout heeft Vooruit een akkoord gesloten met cd&v en N-VA om samen te werken. Het lag voor de hand dat die coalitie gevormd werd: besturen met Vlaams Belang was geen optie.


Key takeaways

  • Hannes Anaf (Vooruit) wordt de nieuwe burgemeester van Turnhout. De kartellijst N-VA-cd&v maakt de meerderheid compleet.
  • Vooruit wilde niet samenwerken met Vlaams Belang. Dit was de enige werkbare mogelijkheid.
  • Uittredend burgemeester Paul Van Miert (cd&v) wordt schepen.

De uitslag: Vooruit won de verkiezingen met 30,4 procent en 12 zetels. Vlaams Belang volgt daar net achter met 11 zetels. Cd&v en N-VA kwamen in kartel op en werden de derde grootste lijst met 8 zetels.

In het nieuws: Eigenlijk was een samenwerking tussen Vooruit en N-VA-cd&v de enige logische optie.

  • “We hebben een akkoord bereikt op heel korte tijd. De volgende weken zal dat nog verder vorm krijgen. Het is de bedoeling dat we een zeer degelijk bestuursakkoord maken zodat we een heel duidelijke richtlijn hebben om te besturen de komende jaren”, reageert een tevreden Hannes Anaf (Vooruit) bij VRT NWS, die de lijst trok. Hij wordt de nieuwe burgemeester.
  • Samenwerken met Vlaams Belang, zoals in Ranst gebeurde, was geen optie voor Anaf. “We zijn er tijdens de campagne heel duidelijk over geweest”, zegt hij. De kersverse burgemeester zegt vooral het veiligheidsgevoel weer op te willen krikken, nochtans een typisch Vlaams Belang-punt.
  • Dat bewerkstelligen met het Vlaams Belang zou niet lukken, vindt Hannes Anaf. “Het enige dat Vlaams Belang voortdurend doet is die problemen alleen maar opkloppen en mensen tegen elkaar opzetten. Vlaams Belang is dus nooit een optie geweest om mee samen te werken”.
    • “Maar dat wil niet zeggen dat we de hand niet willen uitreiken naar de kiezers van het Vlaams Belang. Ik wil een burgemeester zijn voor alle Turnhoutenaren”, stelt hij voorop.

Posten gelijk verdeeld

Genoteerd: Het is mooi meegenomen dat er opnieuw een raketcoalitie komt.

  • Ook in Turnhout is er nu een raketcoalitie op gang gekomen: een samenwerking tussen Vooruit, cd&v en N-VA. Steeds meer Vlaamse gemeenten worden daardoor een afspiegeling van de Vlaamse regeringscoalitie. En waar de drie partijen niet samen een verbinding aangaan, zijn er opmerkelijk veel samenwerkingen tussen twee van de drie.
    • In Sint-Niklaas voert burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) gesprekken met Vooruit. In Oostende kwamen John Crombez (Vooruit) en N-VA tot een akkoord. In Brugge is er dan weer een bestuur met cd&v en Vooruit. In Gent lijkt N-VA in het bestuur te komen en in Antwerpen is het uitkijken of N-VA en Vooruit toch ook cd&v mee aan boord hijsen.
  • In Turnhout zijn de schepenposten alvast netjes verdeeld. Naast Anaf als burgemeester krijgt Vooruit 3 schepenen, N-VA-cd&v krijgt er 4. Opmerkelijk is dat uittredend burgemeester Paul Van Miert (cd&v) schepen wordt onder Anaf. Hij kan er duidelijk wel mee om dat hij zelf niet meer de grootste kon worden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.