Beleggerssentiment stijgt naar hoogste punt sinds juni 2020


Key takeaways

  • Het beleggerssentiment steeg naar het hoogste punt sinds juni 2020, gedreven door renteverlagingen en economische stimuleringsinitiatieven.
  • Portefeuilletoewijzingen veranderden, waarbij de geldbeleggingen afnamen en de aandelenbeleggingen toenamen, terwijl de obligatiebeleggingen daalden.
  • BofA’s brede sentimentsmaatstaf steeg van 3,8 naar 5,6, de grootste maandelijkse stijging sinds juni 2020.

Het beleggerssentiment steeg in oktober aanzienlijk en bereikte het hoogste punt sinds juni 2020, zo schrijft Reuters. Deze positieve verschuiving werd voornamelijk gedreven door verschillende factoren, waaronder de verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve, de door China aangekondigde economische stimuleringsinitiatieven en het groeiende vertrouwen in een soepele economische overgang binnen de Verenigde Staten.

Deze gunstige omstandigheden beïnvloedden de portefeuilleallocaties. De liquiditeiten daalden naar 3,9 procent vergeleken met 4,2 procent in september, terwijl de aandelenallocaties toenamen tot een netto overwogen positie van 31 procent. De allocaties van obligaties daarentegen kenden een recorddaling en bereikten een onderweging van netto 15 procent. Deze trend was duidelijk zichtbaar in de brede sentimentsmaatstaf van de Bank of America (BofA), waarin cashniveaus, aandelenallocatie en economische groeiverwachtingen zijn opgenomen. Deze indicator steeg volgens de enquête van BofA van 3,8 naar 5,6, de meest significante maandelijkse stijging sinds juni 2020.

Beleggersvooruitzichten

Vooruitkijkend verwachten beleggers dat de komende Amerikaanse verkiezingen waarschijnlijk de grootste invloed zullen hebben op het handelsbeleid, gevolgd door geopolitieke overwegingen en belastingen. Het “soft-landing”-verhaal heeft beleggers ertoe aangezet hun wereldwijde aandelenallocaties aanzienlijk te verhogen, tot niveaus die sinds juni 2020 niet meer zijn gezien.

Marketsignalen

Volgens de interne statistieken van BofA heeft de scherpe daling van de kasreserves echter voor het eerst sinds juni een tegendraads “verkoopsignaal” uitgelokt. In het verleden vielen dergelijke signalen samen met daaropvolgende dalingen in de wereldwijde aandelenrendementen. De bank merkt op dat na elf eerdere verkoopsignalen sinds 2011, het wereldwijde aandelenrendement gemiddeld -2,5 procent bedroeg één maand na en -0,8 procent drie maanden na het signaal.

Globale markttrends

Ondanks deze mogelijke waarschuwing zet de MSCI All-World Index, die tot nu toe in oktober met 0,6 procent is gestegen, zijn opwaartse trend voort naar een zesde maandelijkse winst op rij. Aan het BofA-onderzoek, dat tussen 4 en 10 oktober werd uitgevoerd, namen 231 panelleden deel die een beheerd vermogen van 574 miljard dollar beheren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.