Vrachtdrones revolutioneren luchttransport


Key takeaways

  • Dronamics heeft financiering van de EU gekregen en is de eerste Europese luchtvaartmaatschappij met een volledige vergunning voor dronevracht.
  • De Black Swan drone van het bedrijf kan 350 kilo vracht vervoeren over 2500 kilometer en landen op kleine landingsbanen, waardoor afgelegen gebieden met elkaar verbonden worden.
  • Drones bieden aanzienlijke kostenbesparingen en minder CO2-uitstoot vergeleken met traditionele vliegtuigen, waardoor ze een veelbelovende oplossing zijn voor luchtvracht.

Drones worden onderzocht als oplossing om luchtvracht betaalbaarder te maken en afgelegen gebieden met elkaar te verbinden. Twee broers, Svilen en Konstantin Rangelov, richtten in 2014 Dronamics op in Bulgarije met als doel een revolutie teweeg te brengen in de bezorging van vracht in Europa. Ze zagen een belangrijk gat in de wereldwijde handel: het gebrek aan efficiënt en betrouwbaar vrachtvervoer naar minder toegankelijke regio’s.

Dronamics kreeg financiering van de EU en bereikte in 2023 een mijlpaal door Europa’s eerste luchtvaartmaatschappij met een volledige vergunning voor vrachtdrones te worden. Het bedrijf ontving designator codes van IATA en ICAO, wat erkenning betekent op hetzelfde niveau als traditionele luchtvaartmaatschappijen. Deze ontwikkeling biedt een oplossing voor het probleem van de beperkte toegang tot vrachtvliegtuigen op de meeste van de meer dan 2.000 luchthavens in Europa, die voornamelijk geschikt zijn voor grote jumbojets. Dronamics wil kleinere luchthavens met elkaar verbinden en zo de economische groei in achtergestelde gemeenschappen stimuleren.

De zwarte zwaan

Hun innovatieve oplossing bestaat uit een op afstand bestuurd vliegtuig met vaste vleugels, de Black Swan, dat 350 kilo vracht kan vervoeren over een afstand van 2500 kilometer. Deze drone kan zelfs op de kleinste landingsbanen landen, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor leveringen aan afgelegen locaties. De eerste dronehavens zullen worden opgezet in het Middellandse Zeegebied, met plannen voor uitbreiding in Europa en daarbuiten.

De voordelen van het gebruik van drones voor vrachtlevering zijn aanzienlijk. Ze zijn aanzienlijk kosteneffectiever dan traditionele kleine vliegtuigen door hun lichtgewicht ontwerp en lagere operationele kosten. Drones produceren ook tot 60 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele vliegtuigen. Dronamics zet zich in voor duurzaamheid door gebruik te maken van standaard- en biobrandstoffen, met plannen om in de toekomst een waterstofaangedreven versie te ontwikkelen.

Veiligheid en veilige levering

Veiligheid en veilige levering zijn cruciale overwegingen voor wijdverspreide toepassing van drones. TopView, een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in de integratie van drones, pakt deze problemen aan met zijn CERTIFLIGHT initiatief. Dit door de EU gefinancierde project heeft een apparaat ontwikkeld dat de locatie van drones nauwkeurig kan volgen via satelliet, botsingen kan voorkomen en wettelijke aansprakelijkheid kan bieden.

Het CERTIFLIGHT systeem maakt gebruik van de Galileo open service navigation message authentication van de EU om de risico’s van spoofing en jamming te beperken en zo nauwkeurige locatie- en tijdgegevens te garanderen. De technologie zal later dit jaar worden getest, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor integratie in drones die worden geproduceerd of geëxploiteerd door bedrijven als Dronamics.

Commerciële activiteiten

Dronamics bereidt zich actief voor op commerciële activiteiten, te beginnen in Griekenland door Athene te verbinden met afgelegen gebieden en eilanden in de Egeïsche Zee. Het bedrijf wil zijn productiecapaciteit uitbreiden tot 300 drones per jaar, met steun van de EU. Hun doelmarkten zijn onder andere e-commerce, pakketbezorging, bederfelijke goederen, farmaceutica en reserveonderdelen.

Dronamics ziet een toekomst waarin hun drones bijdragen aan economische groei in opkomende economieën zoals Afrika door het verbeteren van toeleveringsketens en het stimuleren van ontwikkeling. Het bedrijf gelooft dat efficiënte logistiek een katalysator kan zijn voor welvaart en het potentieel van deze regio’s kan ontsluiten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.