India worstelt met aanhoudende voedselinflatie; schoolkinderen uit achtergestelde gezinnen getroffen


Key takeaways

  • Het mid-day meal programma in India heeft moeite om de kwaliteit op peil te houden door de stijgende kosten van ingrediënten.
  • Scholen worden gedwongen compromissen te sluiten over de voedingswaarde om binnen het budget te blijven, wat resulteert in kleinere porties en minder voedzame alternatieven.
  • De aanhoudende voedselinflatie heeft de pogingen om het budget voor de maaltijdregeling aan te passen ingehaald.

De gevolgen van de aanhoudende voedselinflatie in India worden acuut gevoeld door arme kinderen die deelnemen aan het door de overheid gefinancierde middagmaalprogramma.

Dit programma, dat bedoeld is om schoolbezoek te stimuleren en kansarme kinderen essentiële voeding te bieden, heeft moeite om de kwaliteit te handhaven door de stijgende kosten van ingrediënten, blijkt uit een interview van Reuters. Uit interviews met leerkrachten, ouders en onderzoekers in verschillende staten komt een zorgwekkende trend naar voren: scholen worden steeds meer gedwongen om compromissen te sluiten op het gebied van voedingswaarde om binnen de budgettaire beperkingen te blijven.

Invloed op de gezondheid van kinderen

Hoewel de overheid gesubsidieerde granen voor deze maaltijden levert, zorgt een vast budget dat sinds oktober 2022 niet is aangepast aan de inflatie ervoor dat er weinig geld is voor cruciale ingrediënten zoals groenten, peulvruchten, melk en eieren. Dit heeft geresulteerd in kleinere porties en vervangingen door minder voedzame opties.

Een casestudy uit Odisha belicht dit probleem: de achtjarige Ranjit Nayak vertrouwt op de schoolmaaltijd als zijn primaire voedingsbron. Zijn moeder Arati, een weefster die worstelt om rond te komen, beschrijft hoe de kwaliteit van de maaltijd achteruit is gegaan.

Budgetbeperkingen en vervangingen

Op verschillende scholen melden leerkrachten dat ze verdunde melk serveren en voedingsrijke groenten vervangen door goedkopere alternatieven zoals pompoen. Fruit is op sommige scholen volledig van het menu verdwenen vanwege budgettaire beperkingen.

De situatie wordt nog verergerd door de aanhoudend hoge voedselinflatie in India, die tussen juni 2020 en juni 2024 gemiddeld 6,3 procent bedroeg. Deze prijsstijging, met name voor groenten, peulvruchten, oliën en eieren, heeft alle pogingen om het budget voor de regeling voor middagedagsmaaltijden aan te passen voorbijgestreefd.

Geen politieke wil en aanbevelingen

Ondanks aanbevelingen van deskundigen en regeringscommissies om het minimumloon te verhogen om een evenwichtige voeding te garanderen, verdienen miljoenen Indiase arbeiders nog steeds onder deze drempel. Dit onderstreept nog eens de noodzaak van robuuste voedingsprogramma’s zoals het middagseminarprogramma, vooral in tijden van hoge inflatie. Door het gebrek aan politieke wil om deze initiatieven prioriteit te geven, lopen kwetsbare kinderen echter het risico op ondervoeding en slechtere onderwijsresultaten, luidt de conclusie van het interview.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.