Delta Air Lines ziet omzet dalen door onzekerheid over Amerikaanse presidentsverkiezingen


Key takeaways

  • Delta verwacht een daling van de omzet in het vierde kwartaal als gevolg van consumentengedrag dat wordt beïnvloed door de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • Het bedrijf verwacht een aangepaste winst van 1,60 dollar tot 1,85 dollar per aandeel voor het kwartaal, iets onder de verwachtingen van analisten.
  • Ondanks de daling blijft Delta erbij dat het huidige kwartaal waarschijnlijk een van de meest winstgevende zal zijn dankzij sterke boekingen voor vakantiereizen en een verbeterd prijszettingsvermogen.

Delta Air Lines verwacht een daling van de omzet in het vierde kwartaal als gevolg van consumentengedrag dat wordt beïnvloed door de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Consumenten kiezen ervoor om thuis te blijven en stellen hun discretionaire uitgaven uit. Deze trend zal de inkomsten per eenheid in het decemberkwartaal naar verwachting met 1 procentpunt verlagen. Hoewel deze impact groter is dan sommige analisten hadden voorspeld, blijft Delta erbij dat het huidige kwartaal waarschijnlijk een van de meest winstgevende zal zijn dankzij de sterke vakantieboekingen en het verbeterde prijszettingsvermogen.

Vooruitzichten vierde kwartaal

Ondanks de onzekerheid rond de verkiezingen, die naar verwachting de vraag naar reizen gedurende twee weken rond 5 november zal beïnvloeden, verwacht Delta daarna een opleving van de boekingen. De voorzitter van het bedrijf, Glen Hauenstein, benadrukte dat de omzettrends in oktober en december aanzienlijk sterker zijn dan in november. Deze positieve vooruitzichten droegen bij aan een daling van de verliezen op het aandeel Delta tijdens de middaghandel.

Omzetverwachtingen

Voor het kwartaal eindigend in december verwacht Delta een aangepaste winst van 1,60 dollar tot 1,85 dollar per aandeel, iets onder de analistenverwachting van 1,70 dollar. De omzet zal naar schatting met 2 procent tot 4 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar, dankzij een capaciteitsuitbreiding van 3 procent tot 4 procent.

Delta schrijft haar verbeterde prijszettingsvermogen in het derde kwartaal toe aan de inspanningen van de sector om de capaciteit te matigen. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten in het vierde kwartaal. Het bedrijf benadrukt dat het verminderde aanbod van vliegtuigstoelen heeft geholpen om de overcapaciteit van het zomerreisseizoen en de gereduceerde tarieven tegen te gaan, wat uiteindelijk de winstgevendheid ten goede is gekomen.

Trends in de sector

Deze positieve vooruitzichten voor de sector, in combinatie met een daling van 25 procent jaar op jaar in de vliegtuigbrandstofprijzen in Noord-Amerika, heeft geleid tot een stijging van de aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen. De NYSE Arca Airline index is sinds begin augustus met 25 procent gestegen en overtrof daarmee de stijging van 8 procent van de S&P 500. De aandelen van Delta zijn ook aanzienlijk gestegen, met meer dan 30 procent.

Delta rapporteerde een aangepaste winst van 1,50 dollar per aandeel voor het septemberkwartaal, wat lager was dan de verwachtingen van analisten van 1,52 dollar als gevolg van wijdverspreide annuleringen van vluchten na een wereldwijde cyberstoring. Een software-update van CrowdStrike in juli verstoorde klanten van Microsoft, waaronder veel luchtvaartmaatschappijen, waardoor Delta in vijf dagen tijd ongeveer 7000 vluchten annuleerde en 1,3 miljoen reizigers trof. Het bedrijf schrijft een daling van 45 cent per aandeel in de winst over het derde kwartaal toe aan deze verstoringen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.