Discord verboden in Rusland en Turkije


Key takeaways

  • Rusland heeft Discord geblokkeerd vanwege “wetsovertredingen” nadat het meerdere waarschuwingen en boetes had ontvangen voor illegale inhoud.
  • Turkije verbood Discord om kinderen te beschermen tegen online misbruik, op basis van een uitspraak van de rechtbank in Ankara dat het platform werd gebruikt voor seksueel misbruik van kinderen en obsceniteiten.
  • Beide landen hebben hun bezorgdheid geuit over terrorisme, extremisme, drugsverkoop, onwettige informatie-uitwisseling en kinderuitbuiting op het platform.

Redenen voor het verbieden van Discord

Zowel Rusland als Turkije hebben de afgelopen 24 uur een verbod ingesteld op het sociale media platform Discord. Beide landen noemden bezorgdheid over illegale inhoud op de in de VS gebaseerde messaging app als reden voor hun acties.

Het Russische censuurorgaan Roskomnadzor verklaarde dat Discord werd geblokkeerd vanwege “schendingen van de wet”. Ze benadrukten dat het bedrijf in het verleden meerdere waarschuwingen en boetes had ontvangen voor het niet naleven van de regels. Roskomnadzor schetste zijn doelstellingen om het gebruik van Discord voor activiteiten als terrorisme, extremisme, drugsverkoop en onwettige informatie-uitwisseling te voorkomen. In de afgelopen weken beval Roskomnadzor Discord om ongeveer duizend stukken “illegale inhoud” te verwijderen, wat leidde tot het nieuwe verbod nadat in september verschillende overtredingen waren vastgesteld.

Turkije’s rechtvaardiging voor het verbieden van Discord

Turkije volgde snel met een eigen verbod op Discord enkele uren na de aankondiging van Rusland. De Turkse autoriteiten verklaarden dat deze actie werd ondernomen om kinderen en jongeren te “beschermen” tegen online misbruik. De Turkse communicatie-autoriteit BTK verwees naar een uitspraak van een rechtbank in Ankara die vermoedens uitte dat het platform is gebruikt voor seksueel misbruik van kinderen en obsceniteiten. De Turkse minister van Justitie, Yilmaz Tunc, benadrukte hun inzet om jongeren en kinderen te beschermen “tegen schadelijke en criminele publicaties op sociale media en het internet”.

Bovendien meldde AFP dat sommige Discord-gebruikers berichten hadden geplaatst waarin ze een dubbele moord op twee 19-jarige vrouwen in Istanbul vierden, terwijl anderen het platform naar verluidt gebruikten om minderjarige meisjes lastig te vallen. Dit incident komt bovenop de bezorgdheid van Turkije over online veiligheid en het eerdere verbod op het videospelplatform Roblox in augustus vanwege controversiële inhoud, waaronder pornografie, die door de autoriteiten schadelijk werd geacht voor kinderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.