Epic Games neemt Google en Samsung onder vuur: rechtszaak over de mobiele app-markt


Key takeaways

  • Epic Games beweert dat Google en Samsung de concurrentie op de markt voor mobiele apps belemmeren.
  • De Auto Blocker-functie van Samsung is ontworpen om gebruikers te ontmoedigen apps te downloaden buiten de Play Store of Galaxy store om, wat volgens Epic Games in strijd is met de Amerikaanse antitrustwetgeving.
  • De situatie is een echo van een eerder conflict dat Epic Games had met Google over hun app-winkelbeleid, waaronder het in rekening brengen van commissie op app-winkel transacties.

Epic Games beweert dat zowel Google als Samsung betrokken zijn bij een plan om de concurrentie op de markt voor mobiele apps te belemmeren. Het bedrijf is van plan een rechtszaak aan te spannen bij een federale rechtbank in Californië en beweert dat de Auto Blocker-functie van Samsung is ontworpen om gebruikers te ontmoedigen apps te downloaden buiten de Play Store of Samsung’s eigen Galaxy-winkel. Epic Games beweert dat deze praktijk, samen met de controle van Google over de Play Store, in strijd is met de Amerikaanse antitrustwetgeving door de keuze van de consument te beperken en de concurrentie te verstikken, wat zou kunnen leiden tot lagere app-prijzen.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, omschreef de situatie als “oneerlijke concurrentie” waarbij gebruikers worden misleid en geloven dat concurrerende producten inferieur zijn. Hij wees op de ironie van het feit dat Google beweert prioriteit te geven aan de veiligheid van gebruikers en tegelijkertijd de toegang tot apps van externe bronnen beperkt, ondanks het feit dat ze Fortnite eerder via hun platform distribueerden. Samsung reageerde op deze aantijgingen door te verklaren dat ze van plan waren om deze krachtig te betwisten en benadrukte dat hun beveiligingsfuncties, waaronder Auto Blocker, zijn geïmplementeerd met de privacy van gebruikers en gegevensbescherming als topprioriteit. Ze hielden vol dat gebruikers de Auto Blocker op elk moment kunnen uitschakelen.

Achtergrond en context

Epic Games ziet de Auto Blocker van Samsung als een directe reactie op een uitspraak van de Amerikaanse rechtbank in december 2023 in hun voordeel tegen Google. Verwacht wordt dat deze uitspraak Google zal dwingen om het makkelijker te maken voor gebruikers om apps te downloaden van andere bronnen dan de Play Store. Naast juridische stappen is Epic Games van plan om deze zorgen aan te kaarten bij regelgevende instanties in de Europese Unie, die eerder al de zakelijke praktijken van Google onder de loep hebben genomen.

Vorige conflicten en gevolgen

Deze situatie is een echo van een eerder conflict dat Epic Games had met zowel Google als Apple over hun respectievelijke app store beleid, waaronder het in rekening brengen van 30 procent commissie op app store transacties. Na een verbod van bijna vier jaar werd Fortnite vorige maand weer toegelaten op iPhones in de Europese Unie en wereldwijd op Android-toestellen. Samsung introduceerde Auto Blocker eind 2023 als een opt-in functie om gebruikers te beschermen tegen mogelijk schadelijke malware in gedownloade apps. Epic Games beweert echter dat Samsung er in juli een standaardinstelling van maakte en het proces van uitschakelen of omzeilen opzettelijk ingewikkelder maakte.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.