Brits consumentenvertrouwen bereikt recordlaagte door bezorgdheid over begroting


Key takeaways

  • Het consumentenvertrouwen is gedaald door de uitspraken van Labour over de aankomende begroting.
  • De GfK Barometer voor het consumentenvertrouwen is aanzienlijk gedaald, waarbij consumenten hun bezorgdheid uiten over mogelijke belastingverhogingen en bezuinigingen.
  • Ondernemers melden een tastbare impact op hun activiteiten, waarbij sommigen de daling toeschrijven aan consumenten die een lager besteedbaar inkomen verwachten.

Een recente daling van het consumentenvertrouwen heeft tot bezorgdheid geleid na een waarschuwing dat de komende begroting pijnlijk zal zijn, meldt BBC. De GfK Barometer van het Consumentenvertrouwen, die bijhoudt hoe consumenten denken over hun financiën en de economie, is sinds augustus aanzienlijk gedaald en heeft een deel van de stijging na de Covid pandemie ongedaan gemaakt.

De daling van de index wordt deels toegeschreven aan de uitspraken van Labour rond de begroting, waarbij leider Keir Starmer belastingverhogingen en bezuinigingen voorspelde. Dit heeft de bezorgdheid onder consumenten aangewakkerd, vooral met betrekking tot mogelijke kortingen op de winterbrandstofvergoedingen voor gepensioneerden. De nieuwe regering legt de nadruk op de economische uitdagingen die ze van haar voorganger heeft geërfd, maar krijgt ook kritiek van sommige bedrijfsleiders die doembeluste voorspellingen schadelijk vinden voor het vertrouwen van bedrijven.

Beleving van de consument en gevolgen voor het bedrijfsleven

GfK wijst op een aanzienlijke daling in de perceptie van consumenten van de algemene economische situatie en hun waarschijnlijkheid om grote aankopen te doen. Bovendien hebben de persoonlijke financiële vooruitzichten voor de toekomst ook een negatieve wending genomen. Andere indicatoren van consumentenvertrouwen zijn eveneens gedaald, wat bijdraagt aan een algehele daling van de hoofdindex.

Ondernemers melden tastbare gevolgen voor hun activiteiten. Nick Glynne, hoofd van de Buy It Direct Group, beweert dat het websiteverkeer met 9 procent is afgenomen sinds de uitspraken van Labour over de begroting. Hij schrijft dit toe aan consumenten die een lager besteedbaar inkomen verwachten door mogelijke belastingverhogingen en stijgende hypotheekkosten. Glynne hoopt dat de regering de negatieve impact heeft overschat en verwacht een daling van de hypotheekrente om het consumentenvertrouwen in november te versterken.

Reactie van de overheid en economische prognoses

De onverwachte dip in het consumentenvertrouwen deed zich voor ondanks een renteverlaging door de Bank of England in augustus, bedoeld om de financiële druk op huishoudens te verlichten. Terwijl de inflatie ook is gedaald naar 2,2 procent, nog steeds iets boven de doelstelling van de Bank, suggereert GfK directeur Neil Bellamy dat consumenten op hun hoede blijven vanwege de verwachte “moeilijke beslissingen” met betrekking tot belastingen, uitgaven en welzijn in de komende begroting.

Kanselier Rachel Reeves blijft optimistisch over de Britse economie en verwijst naar bedrijfsenquêtes die wijzen op een hoog vertrouwensniveau dat wordt toegeschreven aan de inspanningen van de regering om de situatie te stabiliseren. Ze benadrukt haar doel om het potentieel van het land te ontsluiten. De regering erkent dat er een financieel gat is van 22 miljard pond, maar schrijft dit deels toe aan salarissen in de publieke sector die hoger zijn dan de inflatie.

Marktanalyse en vooruitzichten

Justin King, voormalig CEO van Sainsbury’s en huidige voorzitter van Ovo Energy, suggereert dat de regering mogelijk “verwachtingenmanagement” toepast door preventief negatieve aspecten van de begroting bekend te maken om de vermeende impact op 30 oktober te minimaliseren.

Ondanks deze inspanningen stagneerde de Britse economie in juli, wat een uitdaging vormt voor de nieuwe regering die economische groei als prioriteit stelt. De Bank of England heeft ook haar prognoses voor de economische groei tussen juli en september naar beneden bijgesteld. Hoewel gouverneur Andrew Bailey gelooft dat het onderliggende vertrouwen toeneemt, benadrukt hij dat er behoefte is aan blijvend bewijs om dit aan te tonen.

De detailhandelsverkopen stegen in augustus met 1 procent ten opzichte van juli, onder invloed van warmer weer en kortingen aan het einde van het seizoen. Het ministerie van Financiën houdt vol dat de regering weliswaar transparant is geweest over de geërfde economische uitdagingen, maar actief werkt aan de wederopbouw van Groot-Brittannië op basis van zijn sterke punten, waaronder hernieuwbare energie en de dienstensector.

Aankomende gebeurtenissen en begrotingsverwachtingen

Het congres van de Labourpartij volgende week en een investeringstop midden oktober zullen naar verwachting een optimistischer economisch verhaal van de regering presenteren. Het blijft echter duidelijk dat de begroting belastingverhogingen, bezuinigingen op de sociale zekerheid en departementale uitgavenverlagingen zal bevatten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.