EU trekt 160 miljoen euro uit voor steun aan Oekraïne bij Russische energieaanvallen


Key takeaways

  • De Europese Commissie trekt 160 miljoen euro uit bevroren Russische tegoeden uit om de humanitaire noden van Oekraïne te lenigen.
  • 9 gigawatt van de Oekraïense energie-infrastructuur is vernietigd door Rusland, gelijk aan de energieopwekking van drie Baltische staten samen.
  • De EU is van plan om 2,5 gigawatt van de Oekraïense stroomopwekkingscapaciteit te herstellen en de export van elektriciteit te verhogen om nog eens 2 gigawatt te leveren.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is vrijdag in Kiev aangekomen om besprekingen te voeren over de voortdurende steun van Europa aan Oekraïne. Haar bezoek valt samen met het naderende stookseizoen en de aanhoudende Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.

Von der Leyen benadrukte het belang van haar achtste bezoek aan Kiev en zei dat het op een cruciaal moment komt, nu de temperaturen kouder worden en Rusland zijn aanvallen op vitale energiesystemen voortzet.

De steun van de Europese Commissie

Op donderdag kondigde ze aan dat 160 miljoen euro uit bevroren Russische tegoeden zou worden toegewezen aan de onmiddellijke humanitaire behoeften van Oekraïne tijdens de wintermaanden. Ze benadrukte de ernst van de schade die Rusland heeft aangericht en merkte op dat ongeveer 9 gigawatt (GW) van de Oekraïense energie-infrastructuur is vernietigd – een capaciteit die gelijk staat aan de stroomopwekking van drie Baltische staten samen.

EU-plannen voor herstel

Von der Leyen schetste ook de plannen van de EU om 2,5 gigawatt van de Oekraïense stroomopwekkingscapaciteit te herstellen en de export van elektriciteit te verhogen om nog eens 2 gigawatt aan het land te leveren. Tijdens haar bezoek zal ze een ontmoeting hebben met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en andere belangrijke functionarissen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.