Marktaandacht verschuift nu centrale banken zich voorbereiden op handelen bij economische onzekerheid


Key takeaways

  • De yen blijft deze week in de schijnwerpers staan te midden van economische onzekerheden.
  • De marktverwachtingen suggereren een aanzienlijke renteverhoging van 50 basispunten door de Federal Reserve op woensdag, wat de volatiliteit op de valutamarkt aanwakkert.
  • Ondanks de marktverwachtingen van 250 basispunten aan renteverlagingen in het komende jaar, zal een veerkrachtige economie waarschijnlijk leiden tot minder ingrijpende aanpassingen.

Na een vakantieweekend keerden handelaren in Tokyo terug om weinig interesse te zien in het herhalen van de recente stijging van de yen naar 140 ten opzichte van de dollar. Het pair blijft deze week echter in de schijnwerpers staan, nu belangrijke centrale banken in de VS en Japan zich voorbereiden op het aanpassen van hun monetaire beleid.

De marktverwachtingen suggereren een significante renteverhoging met 50 basispunten door de Federal Reserve op woensdag, waarbij de kans op een dergelijke stap de afgelopen week steeg van 30 procent naar 67 procent. Deze verwachting drijft de volatiliteit in de valutamarkt op.

De Japanse yen veert op

De yen heeft een aanzienlijke opleving doorgemaakt vanaf het dieptepunt in 38 jaar begin juli en won meer dan 12 procent toen het verschil tussen de Amerikaanse en Japanse rentetarieven kleiner werd. Verdere stijgingen zijn waarschijnlijk als een dovish Fed-standpunt of een hawkish interventie van de Bank of Japan het pair boven de 140 duwt.

Marktverwachtingen en economische cijfers

Japanse aandelen zijn voorzichtig, met een daling van de Nikkei-index met 1,7 procent. Economische data die later op de dag worden vrijgegeven, zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden, met name de Duitse sentimentsenquête en de Amerikaanse cijfers over de detailhandelsverkopen.
De aandacht van de markt gaat vooral uit naar de omvang en richting van de aanstaande renteverlaging door de Federal Reserve, in plaats van naar de specifieke redenen of onderliggende economische omstandigheden. De onderzoekstak van BlackRock suggereert dat ondanks de marktverwachtingen van 250 basispunten aan renteverlagingen in het komende jaar, een veerkrachtige economie waarschijnlijk zal resulteren in minder ingrijpende aanpassingen.

Andere marktbewegingen in Azië

Andere opmerkelijke marktbewegingen in Azië zijn onder meer een recordhoogte voor de Australische ASX 200-index en een stijging van 9,5 procent voor de Chinese maker van huishoudelijke apparaten Midea bij zijn handelsdebuut in Hongkong.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.