Azerbeidzjan neemt het voortouw voor klimaatactie in aanloop naar COP29


Key takeaways

  • De leiders van Azerbeidzjan hebben plannen geschetst om de klimaatmaatregelen in de aanloop naar COP29 te verbeteren.
  • De belangrijkste focus ligt op het vaststellen van een nieuw jaarlijks doel voor rijke landen om financiële hulp te bieden aan armere landen die worden getroffen door klimaatverandering.
  • COP29-leiders willen steun stimuleren voor het verdrievoudigen van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 en het verzesvoudigen van de energieopslagcapaciteit ten opzichte van 2022.

In de aanloop naar de COP29 Klimaattop van de Verenigde Naties in november heeft het leiderschap van Azerbeidzjan zijn plannen uiteengezet om klimaatactie te versterken. De belangrijkste focus ligt op het vaststellen van een nieuw jaarlijks doel voor rijke landen om financiële hulp te bieden aan armere landen die getroffen worden door klimaatverandering. Veel ontwikkelingslanden argumenteren dat hun emissiereductiedoelstellingen niet kunnen worden versterkt zonder voldoende financiële steun.

Om ambitie te stimuleren zonder formele onderhandelingen, heeft het COP29-voorzitterschap verschillende neveninitiatieven aangekondigd. Deze omvatten een fonds dat vrijwillige bijdragen ontvangt van entiteiten die gerelateerd zijn aan fossiele brandstoffen, naast subsidies voor rampenhulp in ontwikkelingslanden die getroffen zijn door klimaatgerelateerde gebeurtenissen.

Doelstellingen voor energie en infrastructuur

Het COP29-voorzitterschap wil ook de steun voor twee belangrijke doelen stimuleren: de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie verdrievoudigen tegen 2030 en de capaciteit voor energieopslag verzesvoudigen ten opzichte van 2022, tot 1.500 gigawatt in 2030. Hiervoor zijn aanzienlijke investeringen in de infrastructuur van energienetwerken nodig, waarbij tegen 2040 meer dan 80 miljoen kilometer aan leidingen moet worden toegevoegd of vernieuwd.

Schone waterstof en het COP bestand

Verder stelt het initiatief voor om een wereldwijde markt voor schone waterstof te creëren, waarbij barrières op het gebied van regelgeving, technologie, financiering en standaardisatie worden aangepakt. Daarnaast hebben COP29 leiders opgeroepen tot een “COP wapenstilstand” om het verband tussen vrede en klimaatactie te benadrukken.

Ondanks de bestaande klimaatafspraken heeft de wereldwijde uitstoot van kooldioxide door het verbruik van fossiele brandstoffen vorig jaar een recordhoogte bereikt en heeft de wereld de heetste zomer ooit gemeten terwijl de temperaturen blijven stijgen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.