Terwijl de rest van de federale onderhandelaars een week met vakantie zijn, werkt formateur Bart De Wever (N-VA) verder. Dat moet ook wel, na zijn afgeketste ‘supernota’. De Wever had daarin voorstellen opgenomen om de lasten te laten afnemen.
In het nieuws: Werkenden moeten meer loon overhouden, is de consensus. De Wever doet voorstellen hoe dat kan.
- De lasten op arbeid moeten naar beneden, dat vinden alle partijen. De supernota van De Wever blijft onveranderd: er staat een heel gala aan keuzemogelijkheden in om dat te bewerkstelligen. De Tijd kon de nota inkijken, en merkte op dat De Wever focust op de nettolonen: “Vanaf 1 januari zullen de nettolonen van iedereen die werkt stijgen en ze zullen doorheen de legislatuur blijven stijgen”. Hoe dat precies in z’n werk moet gaan, blijft onbeslist.
- Een belangrijk onderdeel van De Wevers voorstel is een verandering van de belastingschijven. Vanaf een bepaalde inkomstendrempel kom je in een nieuwe schijf terecht. De Wever wil dat herbekijken.
- Hij stelt voor om het belastingtarief dat nu 40 procent bedraagt te laten dalen naar 35 procent.
- Het zwaarste tarief van 50 procent zou pas gelden vanaf een hoger inkomstenbedrag. Voor dit jaar ligt dat op inkomsten boven 48.320 euro.
- De eerste schijf van 25 procent zou worden uitgebreid, wat goed nieuws is voor lagere inkomens. Zij zullen “hun nettoloon zien stijgen”, staat er in de nota.
- Ook de fiscale werkbonus voor lage inkomens en de forfaitaire beroepskosten moeten “verder versterkt” worden. Anderzijds moet de bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) dan weer verminderd worden of zelfs volledig uitdoven. Het gaat om een extra belasting van maximaal 730 euro, die volgens De Wevers supernota “weegt op iedereen die werkt en onderneemt” en “vooral in het nadeel is van alleenstaanden”.
Andere voorstellen
Genoteerd: De kloof tussen werken en niet-werken wordt niet groter hierdoor.
- Nog opvallend is het voorstel om het basisbedrag van de belastingvrije som op te trekken, zodat die meer in lijn ligt met het leefloon. In 2024 zijn alle inkomsten tot 10.570 euro vrijgesteld van belastingen, terwijl het leefloon van een alleenstaande 15.460 euro inhoudt. Met die actie zouden de laagste inkomens er aanzienlijk op vooruit gaan. Maar het komt ook uitkeringsgerechtigden ten goede, die hun leefloon niet zien afnemen. Opmerkelijk, want in de kiescampagne stond het groter maken van het verschil tussen werken en niet-werken op de voorgrond.
- Andere ideeën van De Wever waren al bekend, zoals de uitbreiding van de maaltijdcheques en de afschaffing van de ecocheques. Ook flexi-jobs moeten uitgebreid worden. Nu mogen flexijobbers maximaal 12.000 euro verdienen. De Wever wil van dat plafond af.
Wie kiest wat?
Om te volgen: Er zullen wel degelijk keuzes gemaakt moeten worden.
- Het voorstel van De Wever ligt in lijn met de taxshift die voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uitwerkte. Ook ontslagnemend minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) kwam met zijn fiscale hervorming, die gelijkaardige voorstellen bevatte. Zo wilde hij de bestaande belastingschijven van 25, 40 en 50 procent verlagen naar respectievelijk 20, 35 en 45 procent. Daarbovenop zou dan een nieuwe schijf van 50 procent worden ingevoerd.
- Van Peteghems plan botste uiteindelijk op de MR, die dat niet zag zitten. Ook nu is duidelijk dat de verschillende partijen bepaalde elementen meer genegen zijn dan anderen. Zo is Vooruit te vinden voor maatregelen die de laagste inkomens helpen, zoals het optrekken van de belastingvrije som. MR is dan weer voorstander van het uitbreiden van de flexi-jobs en de tariefverlagingen.
- Vorige week was nog te horen dat de nota “een opsomming is van wat er allemaal zou kunnen”, zei een onderhandelaar in De Tijd. Vermoedelijk zullen ook niet alle voorstellen van De Wever werkelijkheid worden, en zal er nog gekozen moeten worden welke maatregelen het halen. Dat is een vraag voor volgende week.
- Elke partij hoopt daarbij iets in de wacht te slepen. De Wever kreeg de kritiek dat zijn supernota ‘onevenwichtig’ zou zijn. Vandaar dat hij de verschillende voorstellen om de lasten te verlagen voorlopig open laat.
Hoe inkomsten genereren?
Opgemerkt: Alle maatregelen samen zouden behoorlijk wat geld kosten.
- Alle maatregelen uitvoeren zou ook niet lukken, zeker in het licht van de saneringsoefening die België wacht. Alleen als de BBSZ afschaffen zou ruim 1 miljard euro kosten, weet De Tijd.
- Het Monitoringscomité berekende dat er deze regeerperiode zeker 27,6 miljard euro gevonden moet worden om het begrotingstekort te kunnen dichten. De Europese Commissie verwacht tegen 20 september een plan om in de buurt te komen van 3 procent tekort van het bbp, en dat op vier of zeven jaar.
- Daarom zet De Wever daar maatregelen tegenover die inkomsten moeten genereren, zoals een herziening van de btw-tarieven, een hervorming van de effectentaks en een nieuwe belasting op de meerwaarde bij de verkoop van aandelen. Ook dat moet nog volledig besproken worden.
- De onderhandelende partijen klaagden de voorbije weken dat er nog geen begrotingstabellen waren. Het was lastig om de maatregelen te bespreken zonder de cijfers, was te horen. Formateur De Wever werkt daaraan verder. De tabellen zouden er na de week verlof moeten zijn, zodat de onderhandelingen verder kunnen gaan.