Financiële instellingen lanceren allerhande producten om de concurrentie aan te gaan met de staatsbon. De grootbank Belfius heeft nu een obligatie met een looptijd van één jaar op de markt gebracht. De financiële instelling blies onlangs ook nog nieuw leven in de kasbons.
In het nieuws: Belfius richt met een eenjarige obligatie zijn pijlen op de staatsbonbeleggers.
- De staatsbank pakte woensdagmorgen uit met het nieuwe alternatief. Dat meldt De Tijd. Het gaat om effecten met een looptijd van een jaar – tot 6 juni 2025 – met het recht op terugbetaling van het belegde kapitaal.
- Wie intekent, ontvangt een coupon van 3,2 procent bruto. Daarop moet je wel nog een roerende voorheffing (30%) betalen, waardoor het nettorendement uitkomt op 2,24 procent. Dat is evenveel als wat de nieuw uitgegeven eenjarige staatsbon opbrengt.
- Intekenen kan nog tot en met 3 juni. Dat is niet toevallig dezelfde deadline voor wie via de deelnemende banken een deel van zijn kapitaal wil beleggen in de staatsbon. Dat bewijst dat Belfius deze obligatie in het leven heeft geroepen als alternatief voor de staatsbon.
Zoom in: Het is niet het eerste beleggings- of spaarproduct dat Belfius op de markt brengt om de staatsbon te counteren.
- De grootbank heeft eerder ook de kasbons nieuw leven ingeblazen. Die hebben een looptijd van één tot en met tien jaar. Per looptijd kan de staatsbank 1 miljard euro ophalen.
- De eenjarige kasbon is met nettocoupon van 2,1 procent iets minder lucratief dan de obligatie van de bank of de staatsbon.
Banken lopen zich warm voor 4 september
Opgemerkt: De financiële instellingen lijken zich warm te lopen voor wat er op 4 september te gebeuren staat. De fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon loopt dan af. Dat betekent dat er één klap maar liefst 22 miljard euro aan spaargeld vrijkomt.
- De banken proberen nu al af te toetsen in welke mate er interesse is in alternatieve spaarproducten. Het is een manier om een spaargeld aan te trekken zonder de spaarrentes op te trekken. En die alternatieven lijken in de smaak te vallen.
- Zo liet Belfius onlangs aan ons weten dat “er een gezonde appetijt voor de kasbons is bij de Belgische spaarders.”
- BNP Paribas Fortis kon dan weer de eerste emissies van eenjarige kasbons vervroegd stopzetten. Via de eerste uitgifte, waarvan de intekenperiode startte op 15 mei, heeft de bank zo’n 10 miljoen euro opgehaald. Een week later volgde een nieuwe uitgifte van een kortlopende kasbon (1 jaar), met een nettorendement van 2,31 procent. Deze keer wilde de grootbank ongeveer 50 miljoen euro ophalen. Die inschrijvingen waren na één dag al afgesloten.
- KBC gaat nog een stapje verder en geeft zijn klanten nu al de kans om termijnrekeningen, waarvan de looptijd start op 4 september, te openen. De eenjarige formule gaat gepaard met een rente van minstens 1,925 procent netto. Wie zijn geld vastklikt voor zes maanden ontvangt een rente van minstens 2,1 procent netto (op jaarbasis). Na zes maanden sparen, bedraagt het effectieve rendement minstens 1,05 procent.
- Ook de verzekeraars wapenen zich tegen de staatsbon. Sommigen, waaronder Ethias, hebben onlangs nieuwe spaarverzekeringen op de markt gebracht. Andere spelers verhogen dan weer stelselmatig de gewaarborgde rentevoeten. Onder meer Patronale Life, Credimo en Athora brengen tak21-verzekeringen met een rente van minstens 2 procent aan de man.
Maar: Het Agentschap van de Schuld liet alvast weten dat het bij de start van het schooljaar ook een deel van die 22 miljard euro wil recupereren. Kans lijkt ons daarom bijzonder groot dat de overheid dan een nieuwe eenjarige staatsbon op de markt zal brengen.
- Jean Deboutte, topman van het Agentschap van de Schuld, liet eerder deze week al weten dat de coupon van de nieuwe staatsbons afhankelijk zal zijn van de marktrente op het moment van de uitgifte. “Het is niet bedoeling dat we ons duurder financieren dan we kunnen op de geld- en kapitaalmarkt”, klonk het.