Dit zijn de tien meest duurzame steden ter wereld (en ze liggen allemaal in Europa)

The Global Destination Sustainability Index rankt elk jaar de steden ter wereld die het meeste moeite doen op het vlak van duurzaamheid en het verlagen van uitlaatstoffen. De top 10 van de lijst van dit jaar bestaat uitsluitend uit Europese steden, waarbij – en dat mag niet als een verrassing komen – Scandinavië de overgrote meerderheid van de plekjes inneemt.

Elk jaar brengt de Global Destination Sustainability Movement een ranking uit waarop de steden ter wereld gerangschikt worden op basis van hun inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Daarvoor maakt het gebruik van 77 indicatoren, waaronder recyclage, luchtvervuiling, de hoeveelheid fietspaden en het percentage milieuvriendelijke hotelkamers. Op basis van deze parameters krijgt elke stad een percentage, dat vertelt hoe goed de stad bezig is met duurzaamheid. En dat levert deze ranking op.

1. Göteborg, Zweden (94,64 procent)

Göteborg, Zweden
nrqemi via GettyImages

De beste van de klas is dit jaar de Zweedse stad Göteborg. Het is niet de eerste keer dat Göteborg bovenaan de lijst te vinden is. Zo stond de op één na grootste stad van Zweden van 2016 tot 2021 onafgebroken op de eerste plaats in deze lijst en werd het ook door Lonely Planet uitgeroepen tot de meest duurzame stad ter wereld in 2021. De stad streeft – samen met 99 andere Europese steden (waaronder ook Antwerpen, Brussel, Leuven en La Louvière) – om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

In Göteborg rijdt op dit moment 95 procent van het openbare vervoer op hernieuwbare energie en de luchthaven doet grote inspanningen om de uitstoot te verminderen. Daarnaast doen ook de locale festivals hun best, waarbij het festival Way Out West in 2013 als eerste festival ter wereld het duurzaalheidslabel van ISO 20121. Het festival is volledig vlees- en melkvrij en verbiedt single-use borden en bestek.

2. Oslo, Noorwegen (92,46 procent)

Olso, Noorwegen
Mlenny via GettyImages

3. Kopenhagen, Denemarken (91,73 procent)

Kopenhagen, Denemarken
Klaus Vedfelt via GettyImages

4. Helsinki, Finland (90,49 procent)

Helsinki, Finland
Miemo Penttinen – miemo.net via GettyImages

5. Bergen, Noorwegen (90,15 procent)

Bergen, Noorwegen
Stanley Chen Xi, landscape and architecture photographer via GettyImages

6. Aarhus, Denemarken (88,64 procent)

Aarhus Denemarken
Thomas Winz via GettyImages

7. Aalborg, Denemarken (87,70 procent)

Aalborg, Denemarken
Walter Bibikow via GettyImages

8. Glasgow, Schotland (87,47 procent)

Glasgow, Schotland
David Cation Photography via GettyImages

9. Bordeaux, Frankrijk (87,10 procent)

Bordeaux, Frankrijk
Alexander Spatari via GettyImages

10. Stockholm, Zweden (86,74 procent)

Stockholm, Zweden
K’Nub via GettyImages

Eervolle vermeldingen

Goyang, Zuid-Korea
Goyang, Zuid-Korea – Bron: Sanga Park via GettyImages

De hoogste niet-Europese stad is pas op de veertiende plaats terug te vinden. Het gaat daarbij om Goyang in Zuid-Korea met 83 procent. De stad ligt dicht bij de hoofdstad Seoul, maar slaagt erin om jaar na jaar te klimmen op de lijst. Zo wordt voor het conventie en exhibitiecentrum in de stad regenwater gerecycleerd voor de toiletten, vijvers en de tuin, zijn er in de stad maar liefst 68 parken te vinden en is er een grootschalig bikesharingsysteem. De stad beschikt over meer dan 1.000 hectare natuur per 100.000 inwoners en 424 kilometer fietspaden.

De hoogste Belgische stad is Brussel. Onze hoofdstad is terug te vinden op de 32ste plaats met 76 procent. Ook Gent (71 procent) en Antwerpen (55 procent) kregen een cijfer, maar zijn niet in de top 40 terug te vinden.

Wie op reis wil gaan, maar het belangrijk vindt dat een stad zich inzet voor duurzaamheid kan zijn, haar of hun bestemming controleren via de interactieve kaart van de Global Destination Sustainability Movement.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.