De heisa rond de Franstalige lespakketten seksuele opvoeding en de hashtag #Decroomustgo werden “door buitenlandse mogendheden” aangestuurd of versterkt, zegt Vivaldi

De heisa rond de Franstalige lespakketten seksuele opvoeding en de hashtag #Decroomustgo werden “door buitenlandse mogendheden” aangestuurd of versterkt, zegt Vivaldi
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) – Getty Images

Volgens Staatsveiligheid zijn er wel degelijk pogingen om de verkiezingen van buitenaf te beïnvloeden.

  • “De vraag is niet of er pogingen tot beïnvloeding zullen komen bij de verkiezingen, maar wanneer”. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was gisteren wel heel duidelijk, nadat de regering had samengezeten in een Nationale Veiligheidsraad. Die ging over “het risico op desinformatie in dit verkiezingsjaar”.
  • Daarbij haalde Vivaldi een aantal opvallende voorbeelden aan, op basis van info van de Staatsveiligheid, waarbij Russische accounts zich plots kwamen mengen in online debatten over de Belgische politiek. Zo werd de hashtag #Decroomustgo in 2022 ineens massaal gedeeld via allerlei accounts die aan bots gelinkt worden, en gestuurd uit Rusland.
  • Idem met het debat over het nieuwe lespakket voor seksuele opvoeding dat in Franstalig België leidde tot enorme commotie. Daarbij zou de Staatsveiligheid “desinformatie vanuit Rusland” hebben opgemerkt. 
  • Net daarom wil men extra scherp de verkiezingen van dit jaar in het oog houden. Daartoe is een taskforce opgericht met onder meer de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity. 
  • Naast Rusland kreeg ook China een vermelding. Daarbij liet De Croo niet na de link te leggen naar Filip Dewinter (Vlaams Belang) “Dat er vanuit China actieve demarches zijn om volksvertegenwoordigers in onze parlementen te beïnvloeden, is geen geheim”, zei De Croo. 
  • Opvallend genoeg nam Annelies Verlinden ook expliciet TikTok in het vizier: “We moeten hen duidelijk maken dat de informatie die op TikTok verschijnt door buitenlandse overheden gestuurd kan worden.” Tegelijk maken Belgische politici nog altijd het mooie weer op dat platform, waarvan bekend is dat het Chinese leger er een flinke vinger in de pap heeft. 
  • In de UK trokken alle politici ervan weg, met uitzondering van extreemlinks en extreemrechts. In de VS is er al langer de roep om TikTok simpelweg te verbieden, zoals China overigens ook doet met Google en Facebook.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.