De nieuwe belastingaangifte is beschikbaar. Zoals altijd, zijn er een aantal zaken die wijzigen. Dit is een selectie van wat er ons in het oog springt.
In het nieuws: Je kunt sinds 24 april je belastingaangifte online invullen. De papieren aangiften worden in mei verstuurd.
- Wie zijn aangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om dat te doen. De deadline wordt opgeschoven naar 15 juli voor wie een beroep doet op Tax-on-web. De fiscus verwacht de complexe aangiften ten laatste op 16 oktober in zijn brievenbus.
- Het is dit jaar niet langer mogelijk om je in te loggen op Tax-on-web met behulp van een token. Je kunt wel nog inloggen met Itsme of jouw elektronische identiteitskaart.
Zoom in: Wat is er dit jaar anders aan de belastingaangifte?
- Zo telt de aangifte 10 codes minder. “Dertig codes zijn verdwenen dankzij fiscale maatregelen die zijn afgelopen. Nieuwe fiscale maatregelen leiden daarentegen tot 20 nieuwe aangiftecodes”, merkt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, op in een eerste analyse.
- Er geldt voortaan een meldplicht voor huurders die hun huur willen inbrengen als beroepskosten. Huurders moeten de belastingdienst info geven over onder meer de locatie, de huur en het deel van de huur dat je wilt aftrekken van je beroepskosten. De fiscus stelde een modeldocument op (bijlage 270 MHL), waarin de identificatiegegevens van de huurder, de verhuurder en het vastgoed vermeld moeten worden.
- Bedrijven die in 2022 een “hoge” of “uitzonderlijk hoge” winst hebben geboekt, mochten hun personeel vorig jaar consumptiecheques toekennen. Tot een bedrag van 750 euro is dat extraatje belastingvrij. Wie een hoger bedrag kreeg, zal wel belastingen moeten betalen op de premie. Daarom moet je de consumptiecheque opnemen in je belastingaangifte.
- Voor de inkomstenjaren 2023 en 2024 is het nettobedrag aan inkomen dat een kind mag verdienen om nog steeds fiscaal als “ten laste” te worden beschouwd, verhoogd. Voor het inkomstenjaar 2023 werd dat bedrag opgetrokken tot 7.010 euro en voor 2024 tot 7.290 euro.
- Er gelden voortaan ook striktere regels voor wie werkt met auteursrechten. Het aantal beroepsmensen, waaronder IT’ers, dat een beroep kan doen op dat fiscale gunstregime is ingeperkt. Daarenboven is het systeem ook hervormd voor wie daar nog gebruik kan van maken. Vorig jaar kon je tot (maximaal) 50 procent van de vergoeding inbrengen als auteursrechten. Dit jaar is dat 40 procent, en volgend jaar 30 procent.
- De federale woonbonus verdwijnt na dit aanslagjaar. Dat is een belastingvoordeel voor wie een tweede woning koopt. Via die weg kan je tot 30 procent van de kapitaalaflossingen (tot een maximum van 2.350 euro) fiscaal in mindering brengen.
- De afschaffing geldt enkel voor kredieten afgesloten vanaf 1 januari 2024. Lopende contracten blijven in aanmerking komen voor de federale woonbonus en dat gedurende de volledige looptijd.
- De betaalde interesten die je betaalt op een lening voor een tweede woning leveren na 1 januari 2024 wel nog een belastingvermindering op. Die worden afgetrokken van het belastbaar inkomen van het aangegeven vastgoed, dankzij de zogenaamde federale gewone intrestaftrek. De intresten kunnen ook worden afgetrokken van het netto belastbaar inkomen van ander vastgoed dat je moet aangeven. Dat krediet hoeft aan geen specifieke voorwaarden te voldoen.
- Niet te vergeten: Het fiscaal voordeel blijft bestaan voor stortingen in het kader van gewone levensverzekeringen (Tak21 en Tak23). Je krijgt met andere woorden wel nog een extraatje als je aan langetermijnsparen doet via de derde pensioenpijler.
- Wie met de fiets naar het werk gaat, komt in aanmerking voor een hogere belastingvrije fietsvergoeding. Voor het inkomstenjaar 2023 bedraagt die 0,27 euro per kilometer, tegenover 0,25 procent in 2022. Dat bedrag wordt volgend jaar verder opgetrokken tot 0,35 euro per kilometer. Die vrijstelling zal dan enkel gelden als je geen werkelijke beroepskosten aftrekt.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.