Volgens de Vastgoedbarometer van de Federatie van Belgische Notarissen (Fednot) zijn er vorig jaar 17 procent minder woningen verkocht in Vlaanderen. Toch zijn de vastgoedprijzen verder gestegen. Wat is er aan de hand?
Ondanks afname vastgoedtransacties stijgen de Vlaamse woningprijzen verder: hoe komt dat?
Waarom is dit belangrijk?
Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van een woonlening de voorbije twee jaar fors gestegen. Daardoor kunnen minder mensen de aankoop van een eigen huis of appartement financieren met een krediet.In het nieuws: Het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen is met 17 procent gedaald.
- Een afname van de vraag naar woningen resulteert doorgaans in een prijsdaling, maar in Vlaanderen blijven de vastgoedprijzen in de lift zitten. Volgens de gegevens van Fednot is de prijs van een huis met 3 procent gestegen in vergelijking met 2022. Een appartement is 3,3 procent duurder geworden.
- Een Vlaams huis kostte vorig jaar gemiddeld 358.677 euro.
- Een appartement wisselde toen van eigenaar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.