Financiële dienstverlener Barclays was dinsdag scherp voor Apple. Het heeft weinig vertrouwen in het succes van de nieuwe iPhone 16, en verlaagde dan ook de rating van de aandelen van de techgigant. Dat blijft niet zonder gevolgen: Aziatische leveranciers van iPhone-onderdelen zagen hun aandelenkoersen mee wegzakken.
In het nieuws: Barclays is negatief over Apple, met name over de nieuwe iPhone 16.
- Barclays verlaagde de waardering van het Apple-aandeel van ‘neutraal’ naar ‘onderwogen’ (‘underweight’). Het algemeen advies is ook om aandelen van het techbedrijf te verkopen.
- Ook Apples koersdoel op een jaar tijd werd door Barclays bijgesteld, van 161 dollar naar 160 dollar.
- De dienstverlener rekent er namelijk op dat de nieuwe iPhone 16 geen succes zal worden. “De iPhone 15 was teleurstellend en we geloven dat de iPhone 16 hetzelfde zal zijn”, aldus Tim Long, analyst bij Barclays, in een nota aan klanten.
- Long verwacht dan ook minder verkoop in China door winsten van concurrent Huawei. Ook Westerse landen zouden volgens hem minder geïnteresseerd zijn.
- “We zien nog steeds een zwakte in het aantal iPhones, evenals een terugval voor Macs, iPads en wearables (zoals Apple-horloges, red.)”, aldus Long.
- Ook aanhoudende onrust over oneerlijke concurrentie voor app-ontwikkelaars in de App Store speelde mee in het oordeel van Barclays.
- Het aandeel van Apple ging dan ook sterk achteruit na dit commentaar, en verloor bijna 3,6 procent. Het stond daarmee op het laagste punt in zeven weken.
Apple zorgt voor vlindereffect
De gevolgen: De uitspraken zorgen ook voor dalingen in de aandelenkoersen bij Aziatische leveranciers van Apple.
- De mededeling van Barclays zorgde voor een vlindereffect. Aziatische leveranciers van Apple zagen hun aandelenkoersen mee dalen, meldt CNBC.
- Woensdagochtend verloor fabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) meer dan 2 procent op de beurs. TSMC maakt geavanceerde processoren voor Apple en Nvidia.
- Ook Hon Hai Technology Group moest inbinden, en verloor 1,33 procent. Het bedrijf assembleert iPhones en is de grootste in zijn soort.
- De daling deinde verder uit naar andere Aziatische techbedrijven en concurrenten van Apple. Zo verloren Samsung Electronics en SK Hynix elk meer dan 2 procent, terwijl LG Electronics 1,78 procent zakte. De Zuid-Koreaanse aandelenindex Kospi zakte mee.
Geciteerd: Misschien toch paniekvoetbal?
- Analyst Ray Wang van Constellation Research ziet weinig reden tot paniek voor de Aziatische bedrijven, zo vertelde hij aan CNBC. “We merken dat leveranciers nog altijd een robuuste groei zien voor de iPhone 15. We zitten in het midden van een supercyclus.”
- “Er zullen nog 200 tot 300 miljoen iPhones worden vervangen voor een model dat 5G ondersteunt in de komende twee jaar, dus ik snap niet waar die downgrade op het vlak van groei vandaan komt”, aldus Wang.
- “Maar bij de waardering (van het Apple-aandeel, red.) kan ik snappen dat daar misschien de klap zal zijn”, besloot hij.