Door de stijgende rente verstrekken de banken minder woonkredieten. Sommige spelers lijken daarom nieuwe kredietnemers te willen aantrekken met speciale acties. Zo betaalt Belfius een (aanzienlijk) deel van de telecomfactuur bij Proximus terug als je een woonlening bij de grootbank afsluit.
Zet stijgende rente banken aan om kredietnemers aan te trekken met speciale acties? Belfius pakt uit met gratis internet bij woonlening
Waarom is dit belangrijk?
Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van een woonlening fors de hoogte ingeschoten. Daardoor sluiten minder mensen zo'n krediet af.Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Belfius betaalt een jaar lang 50 euro per maand terug op de pakketten Beats Flex, Flex S of Flex XS van Proximus als je een woonlening bij de staatsbank afsluit.
- De grootbank heeft al een tijdje een samenwerking lopen met de telecomgigant. Wie een zichtrekening opent bij de bank, de zogenaamde Beats-formules, geniet van allerhande voordelen bij Proximus, zoals kortingen op de telecomabonnementen.
Details: De vergelijkingssite Spaargids.be waarschuwt dat je je niet mag blindstaren op die korting wanneer je woonleningen vergelijkt.
- Wanneer je bij een andere bank een rente krijgt die 10 basispunten lager ligt, doe je al meer profijt dan wanneer je ingaat op de promotie van Belfius. Wie een lening van 250.000 euro met een vaste rente op 20 jaar afsluit tegen 3,60 procent betaalt maandelijks 1.455,29 euro af. In totaal betaal je 99.270,03 euro aan intresten. Daalt het tarief naar 3,50 procent, dan zakt de maandelijkse afbetaling naar 1.442,85 euro en de totale interesten naar 96.274,90 euro.
Minder woonleningen
Analyse: De banken sluiten minder kredieten af. Dat verklaart mogelijk waarom Belfius uitpakt met zo’n opmerkelijke actie.
- Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB zijn de hypotheekrentes fors de hoogte ingeschoten. Voor een vaste woonlening met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit (de verhouding tussen het kredietbedrag en de aankoopprijs) hoger dan 80 procent is de gemiddelde rente in een jaar tijd gestegen van 2,94 naar 3,53 procent, leert de rentebarometer van Immotheker. Twee jaar geleden bedroeg de rente voor datzelfde krediet slechts 1,49 procent.
- Dat heeft natuurlijk een impact op de kredietmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de Belgische banken iets meer dan 43.000 nieuwe woonleningen verstrekt, leren de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) en bankenfederatie Febelfin. Dat is een daling met maar liefst 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
Zoom out: Ook enkele andere spelers lanceren initiatieven die in het oog springen.
- BNP Paribas Fortis heeft bijvoorbeeld samen met projectontwikkelaar Matexi een nieuwe gemeenschappelijke onderneming HappyNest opgericht. Via dat project wil de grootbank huizenjagers die niet over voldoende middelen beschikken een duwtje in de rug geven.
- Concreet kunnen ze via HappyNest een huis of appartement huren voor vier jaar om vervolgens over te gaan tot de aankoop ervan. In dat geval wordt de helft van het huurgeld dat je gedurende die periode hebt betaald beschouwd als een voorschot op het aankoopbedrag.
- Het is ook mogelijk om de huur via een klassiek 3-6-9-contract verder te zetten.
(nd)