Overheid klopt opnieuw aan bij de Belgische spaarder: wat moet je weten over de nieuwe staatsbons?

Overheid klopt opnieuw aan bij de Belgische spaarder: wat moet je weten over de nieuwe staatsbons?
Vincent Van Peteghem (cd&v) – NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP via Getty Images

De Belgische staat lanceert nieuwe staatsbons, waarop beleggers vanaf 24 mei kunnen inschrijven. Net zoals bij de vorige uitgifte gaat het om staatspapier met een looptijd van drie en tien jaar.

Waarom is dit belangrijk?

Dankzij de staatsbons kan je een deel van je spaargeld uitlenen aan de overheid. In ruil krijg je een jaarlijkse coupon. Na een bepaalde periode, die op voorhand is vastgelegd, krijg je je geld terug.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De opbrengsten van de staatsbons liggen in lijn met die van de voorgaande uitgifte.

  • De staatsbon op 3 jaar brengt 2,50 procent op. Je moet daarop wel nog een roerende voorheffing betalen, waardoor je netto 1,75 procent ontvangt. Eerder dit jaar kwam de vergoeding nog uit op 2,6 procent.
  • De staatsbon op 10 jaar gaat, net zoals de vorige keer, gepaard met een coupon 3 procent. Netto ontvang je 2,1 procent.
  • De inschrijvingsperiode loopt van 24 mei tot en met 1 juni.

Loont het de moeite om in te schrijven op de staatsbons?

Context: Hoe lucratief zijn de staatsbons in vergelijking met de spaarrekeningen?

  • Het beste spaarboekje – Vision Max van Santander Consumer Bank – levert 2 procent netto op. Je krijgt die spaarvergoeding pas wanneer je tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de rente tot 1,25 procent, wat dus minder is wat je krijgt op de beide staatsbons.
  • Maar: Vision+ van Santander Consumer Bank, het beste spaarboekje zonder voorwaarden, gaat gepaard met een rente van 1,75 procent. Dat is dus evenveel als wat je krijgt op de driejarige staatsbon. In tegenstelling tot die staatsbon, moet je je geld niet vastklikken voor drie jaar om die vergoeding te krijgen.
    • Het geld is op eender welk moment beschikbaar, maar je verliest wel de getrouwheidspremie (1,1 procent) als je je spaarkapitaal binnen de twaalf maanden opvraagt, waardoor de totaalrente op de spaarrekening van de nichespeler daalt tot 0,65 procent.
  • Opmerkelijk: De e-DEPO-rekening brengt evenveel op als de driejarige staatsbon. De overheid heeft eind vorige maand de rente geplafonneerd op 2,5 procent bruto. Net zoals bij de staatsbons moet je een roerende voorheffing betalen. Je kan jouw kapitaal op eender welk moment opvragen, maar je krijgt de spaarvergoeding pas als je je geld voor minstens twaalf opeenvolgende maanden vastklikt.

Concurrentie banken: Sommige termijnrekeningen brengen meer op dan de staatsbons.

  • Er zijn momenteel vier termijnrekeningen met een looptijd van die jaar die lucratiever zijn dan de driejarige staatsbon. De beste termijnrekening binnen die categorie is die van CKV. Wie zijn geld voor drie jaar vastklikt bij die bank, ontvangt een brutovergoeding van 2,75 procent, oftewel 1,925 procent netto.
  • Als we naar de termijnrekeningen met een looptijd van tien jaar kijken, hebben de staatsbons minder concurrentie. Slechts één bank biedt een lucratiever alternatief aan. Bij CKV ontvang je 3,25 procent bruto als je je geld tien jaar op een termijnrekening parkeert. Netto is dat 2,275 procent.

Kanttekening: Momenteel brengt geen enkel (veilig) spaarproduct genoeg geld in het laatje om de inflatie te kloppen.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.