Hoe de Russische invasie investeringen in de Chinese economie wegjaagt

Hoe de Russische invasie investeringen in de Chinese economie wegjaagt
Arbeiders aan het werk in een Siemensfabriek – Sean Gallup/Getty Images

De Duitse industriële reus Siemens wil een deel van zijn productieketen uitbreiden naar Zuidoost-Azië om minder gebonden te zijn aan China.

Waarom is dit belangrijk?

Zuidoost-Azië wordt steeds economisch interessanter. Opkomende economieën zoals Vietnam, Indonesië en Singapore lijken steeds interessanter te worden om in te investeren. Zij bieden een alternatief voor China dat vooral de economie in de regio aanvoert. In de regio bevindt zich ook het handelsblok ASEAN dat zich actief inzet op economische groei en welvaart en het aantrekken van buitenlandse investeringen.

In het nieuws: De Russische invasie maakte pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de Duitse economie van Rusland was geworden. Als gevolg van deze ‘wake-up call’ beoordelen industriële reuzen hoe ze ook minder afhankelijk kunnen worden van China.

  • Gezien de oplopende geopolitieke spanningen tussen China en het Westen, willen meerdere multinationals de risico’s in hun productieketens diversifiëren. Dat schrijft de Financial Times.
    • Vooral nu de Verenigde Staten maatregelen nemen om de Chinese economie op vlak van technologie te raken.
    • Daarbij liepen die bedrijven de voorbije drie jaar al heel wat averij op door het Chinese ‘Zero COVID’-beleid. Sinds dat beleid werd afgeschaft, groeit de Chinese economie trager dan verwacht.
  • China blijft nog altijd de centrale hub voor de maakindustrie, maar aangezien er steeds meer interessante alternatieven in Zuidoost-Azië opduiken, wordt de Aziatische grootmacht sneller en makkelijker vervangen.
  • Het Duitse conglomeraat Siemens stelt ongeveer 311.000 mensen tewerk. Na de VS, is China voor de multinational de belangrijkste markt overzee. Zo was de Chinese markt in 2021 nog goed voor 13 procent van de totale verkoop.
    • Belangrijker nog voor Siemens zijn de vele productiefabrieken die er zich bevinden.
  • Er ontstaat een tendens dat de ‘China +1’ wordt genoemd. Multinationals willen niet enkel meer in China investeren, dus opteren ze voor een tweede productieketen in andere landen.
    • Sony, Apple, Samsung en Adidas implementeerden al eenzelfde tactiek die eveneens onderdelen van hun productieketen naar Zuidoost-Azië verhuisden.
    • Ook India zag de laatste jaren zijn economie profiteren van deze wending in het regionale investeringsklimaat.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.