Leveranciers van chipapparatuur kijken naar investeringen in fabrieken buiten China

Leveranciers van de Nederlandse chipmachinegigant ASML overwegen fabrieken te bouwen in Zuidoost-Azië, buiten bereik van Beijing. Daarmee reageren ze op de oplopende spanningen tussen China en het Westen.

Waarom is dit belangrijk?

Microchips zijn strategisch gezien een enorm belangrijk product, dat in zo goed als alle apparatuur is verwerkt. De inspanningen van Washington om China’s halfgeleiderindustrie uit te hongeren worden steeds omvangrijker, nu meer landen zich aansluiten bij de Amerikaanse sancties. Het zijn echter niet enkel Chinese bedrijven die door de maatregelen worden getroffen. Verschillende internationale fabrikanten, die onderdelen leveren aan ASML, wijken uit naar Zuidoost-Azië om niet te worden blootgesteld aan de westerse exportbeperkingen.

Het nieuws: Vertegenwoordigers van een tiental technologiebedrijven – die onderdelen leveren aan ASML – zullen volgende week Vietnam, Maleisië en Singapore bezoeken. Dat blijkt uit een nota van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), een Nederlands overheidsorgaan dat betrokken is bij de organisatie van de reis.

  • “Het merendeel van de bedrijven gaat mee, omdat ze overwegen hun productie in Vietnam of Maleisië uit te breiden/op te zetten”, zo staat te lezen in de nota die is ingezien door Reuters
  • De mogelijke investeringen maken deel uit van een bredere langetermijnstrategie in verband met de oplopende spanningen tussen China en Westen. De investeringen hebben het doel om in de toekomst minder met China te moeten samenwerken, zo laten ingewijden weten.
  • Een insider vertelde aan Reuters dat een van de betrokken bedrijven vergevorderde gesprekken voert met verschillende partners in Vietnam om daar een fabriek te bouwen. Een tweede bedrijf zou plannen hebben om in Maleisië een productie-eenheid op te zetten. Naast productielocaties kijken de bedrijven ook naar locaties voor een regionaal hoofdkantoor. Ook wordt er gekeken naar de stadstaat Singapore
  • De betrokken bedrijven waren niet bereikbaar voor commentaar, meldt Reuters.
  • Het Nederlandse ASML is een van de twee grote fabrikanten die machines voor de productie van halfgeleiders maakt in Europa, naast het andere Nederlandse concern ASMI.

Spanningen tussen China en het Westen

  • De uitbreidingsplannen zijn een reactie op de opgelopen spanningen tussen China het Westen.
  • Vorig jaar beperkten verschillende toonaangevende westerse leveranciers van chipapparatuur hun verkoop en dienstverlening aan klanten in China. De beperkingen moeten de Chinese ontwikkeling van geavanceerde chips, die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, tegenhouden.
  • Eerder deze maand omschreef Beijing de beperkingen als een “pestbeleid” dat indruist tegen de internationale handelsregels. Het land zou als reactie nieuwe overheidsorganen hebben opgericht in zijn strijd tegen het Westen. Zo komt er een nieuwe “supertoezichthouder” en krijgt het ministerie voor Wetenschap en Technologie een grotere rol in de coördinatie van nationale technologische projecten.

(dv)

Meer