Xi Jinping opnieuw president: in zijn derde termijn wil hij van China een supermacht maken

Het Nationaal Volkscongres stemde unaniem in dat Xi Jinping een historische derde termijn als president aangaat. Hij leidt het land al sinds 2013.

Waarom is dit belangrijk?

Jaarlijks komt het Chinees Nationaal Volkscongres (NPC) bijeen in Beijing. Op deze extra grote sessie – genaamd de Twee Zittingen – nemen de 2.980 vertegenwoordigers beleidskeuzes die de toekomstige koers van de Aziatische grootmacht grotendeels bepalen. De hele wereld houdt dit daarom nauwlettend in de gaten, want de gemaakte keuzes zullen ook een impact hebben op de globale economie en zo indirect voelbaar zijn bij ons.

In het nieuws: Het is de eerste keer dat een president een derde termijn aangaat. Normaalgezien bepaalde de grondwet dat iemand maar twee termijnen als staatsleider mag blijven zitten, maar in 2018 schrapte Xi die limieten.

  • Xi heeft enkele belangrijke uitdagingen voor de boeg tijdens zijn derde termijn. Zo moet hij het land terug op een economische groeikoers krijgen om zo de wereld te overtuigen dat het Chinese bestuursmodel en ontwikkelingsproject werkt, aldus de South China Morning Post.
  • Hij zal ook de zorgwekkende dalende bevolkingsgroei moeten aanpakken. De naderende vergrijzing gaat gepaard met een krimp in de actieve beroepsbevolking, wat een economische impact met zich mee zal brengen.
  • Daarnaast moet hij ook blijven manoeuvreren te midden van geopolitieke oplopende spanningen met de Verenigde Staten. Vooral het opnieuw proberen in te lijven van het autonome eiland Taiwan, dat gezien wordt als Chinees grondgebied, zou kunnen uitmonden in een regelrecht conflict.
  • Tot slot wil hij werk maken van een technologische onafhankelijkheid. Momenteel leggen Westerse landen exportbeperkingen op voor microchips, een zeer belangrijk strategisch product, en is er een heuse techoorlog aan de gang met de VS. Daarom wil China zijn afhankelijkheid van de globale markt afbouwen en zelfvoorzienend zijn.
  • De komende dagen worden er ook nog enkele andere hervormingsgezinde loyalisten aangesteld op belangrijk posities. Een van de voornaamste benoemingen wordt die van Li Qiang als de nieuwe premier.

(nd)

Meer