Nederland voert inspanningen in chipoorlog met China op

Nederland legt opnieuw de export van chipmachines naar China aan banden. China reageert met extra maatregelen om zelfredzaam te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Microchips zijn een strategisch product dat tegenwoordig in bijna alle apparatuur verwerkt zitten. De Verenigde Staten begonnen daarom exportbeperkingen in te voeren naar tegenstander China. Op die wijze hoopt de VS de uitbreiding van het Chinese militaire apparaat te raken. Daarnaast voert de VS die druk nog extra op door andere landen zoals Japan en Nederland, die essentiële schakels vormen in de keten van microchips, mee te betrekken in die restricties.

In het nieuws: De Nederlandse regering legt exportbeperkingen op aan het bedrijf ASML dat chipsproducerende machines exporteert.

  • Het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf ASML mag in de toekomst geen geavanceerde chipmachines meer exporteren naar China. Dat bericht de Nederlandse krant NRC. Die maatregel zou volgens de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher nodig zijn voor de ‘internationale veiligheid’.
    • ASML is wereldwijd marktleider op vlak van lithografiemachines waarmee halfgeleiders geproduceerd worden. De omzet van het bedrijf komt voor zo’n vijftien procent uit China.
    • De exportbeperkingen moeten de Chinese pogingen bemoeilijken om zelf productieketens op te zetten en geavanceerde chiptechnologie en know-how te ontwikkelen.
  • Nederland zet deze stap nadat de VS er al enkele weken op aandrong om de handel van bepaalde machines die halfgeleiders produceren aan banden te leggen. De exportrestrictie die Nederland nu invoert slaat niet op alle chipmachines. Oudere DUV-machines zouden wel nog naar China mogen zonder handelsbeperkingen.
    • Eerder besliste de Nederlandse overheid ook al dat de modernere EUV-machines niet meer naar China mochten.

Chinese reactie

Zoom in: Momenteel vindt in China het jaarlijkse Nationaal Volkscongres (NPC) plaats. Tijdens het NPC worden er hervormingen doorgevoerd zodat China meer technologisch zelfvoorzienend kan zijn.

  • Dat Nederland nu opnieuw exportbeperkingen invoert, wordt door China afgekeurd. Volgens Beijing is dit een pestbeleid van de VS en druist dit in tegen de internationale handelsregels. Het land fixeert zijn ontevredenheid dus niet naar Nederland.
  • Ondertussen richt de economische Aziatische reus nieuwe overheidsorganen op zodat ze beter bestand is tegen deze chipoorlog. Zo komt er bijvoorbeeld een ‘supertoezichthouder’ dat de Chinese overheid moet versterken op vlak van technologie, data en financiën.
    • Het Chinese ministerie voor Wetenschap en Technologie zal een grotere rol krijgen in het coördineren van nationale projecten om uitdagingen in kerntechnologie te overwinnen. Dat moet ervoor zorgen dat China technologisch zelfredzaam wordt en zijn eigen productieketens voor halfgeleiders kan opzetten.

(nd)

Meer