Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Marc Horckmans gepubliceerd op om • February 2023 3 min lezen
Japan heeft tijdens de tweede helft van vorig jaar op de import en export van elektronische apparatuur een handelstekort van 81,2 miljard yen geboekt. Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van Financiën. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat bij elektronische apparatuur de invoer over een periode van een half jaar groter is dan de uitvoer.
De cijfers tonen dat het concurrentievermogen van Japanse producten afneemt, maar bovendien vormen ze een weerspiegeling van de beweging van Japanse fabrikanten om hun productiebasis naar het buitenland te verplaatsen.
Waarom is dit belangrijk?
Elektronische apparaten vormen traditioneel een belangrijke pijler van de Japanse economie. Tijdens de jaren negentig van de voorbije eeuw hield die industrie de Japanse nationale economie overeind. De sector liet daarbij een jaarlijks overschot van ongeveer 8 biljoen yen optekenen.
Waardevermindering yen: De invoer van halfgeleiders en andere elektronische componenten nam toe doordat de wereldwijde productie zich na de coronapandemie herstelde, terwijl ook de waardevermindering van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar de invoer in waarde verhoogde.
Het rapport toont aan dat de Japanse export van elektronische apparatuur tijdens de laatste zes maanden van vorig jaar een niveau bereikte van in totaal 9,23 biljoen yen.
Dat betekende een stijging met 13,9 procent tegenover de eerste jaarhelft. Tegelijkertijd liet de import echter een toename met 17,2 procent tot 9,31 biljoen yen optekenen.
Het overschot op de Japanse handelsbalans begon in het begin van deze eeuw een duidelijke inkrimping te vertonen.
De wereldwijde financiële crisis van vijftien jaar geleden zetten de Japanse elektronicafabrikanten ertoe aan hun productie te verplaatsen naar landen met een lagere productiekost.
Het Japanse handelsoverschot bereikte in de tweede helft van 1991 een recordniveau van 4,17 biljoen yen. In vergelijking met die piekperiode steeg de invoer van elektronica tijdens de tweede helft van vorig jaar 9,1 keer, terwijl de uitvoer slechts 1,8 keer toenam.
De harde concurrentie met de iPhone van de Amerikaanse fabrikant Apple en smartphones van andere buitenlandse merken heeft ook bijgedragen tot de groeiende invoer.
Communicatie: Communicatieapparatuur, waaronder smartphones, lieten tijdens de tweede helft van vorig jaar het grootste handelstekort (1,79 biljoen yen) optekenen, gevolgd door huishoudelijke apparaten (400,3 miljard yen) en audiovisuele apparatuur (309,3 miljard yen).
Halfgeleiders en andere elektronische componenten boekten nog wel een handelsoverschot van 378,4 miljard yen. Bij elektrische circuits en apparatuur was er sprake van een surplus van 813,6 miljard yen.
“Hoewel sommige Japanse bedrijven vanwege verstoringen van de toeleveringsketen en geopolitieke risico’s opnieuw naar hun eigen land trekken, zal dat de huidige staat van de handel in de toekomst niet veranderen”, zegt Hiromi Oki, onderzoeker bij het Institute for International Trade and Investment.
“Bedrijven moeten dit juist zien als een kans om te investeren in producten met een grotere toegevoegde waarde en om de technologische ontwikkeling te versterken”, betoogde de onderzoeker.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.