De krediet- en spaarmarkten in elke lidstaat van de eurozone worden getroffen door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Toch stijgen de rentes in de ene lidstaat forser dan in de andere. In Frankrijk zijn de hypothecaire kredieten bijvoorbeeld minder duur dan bij ons.
Waarom stijgt rente op woonlening in Frankrijk minder snel dan bij ons?

Waarom is dit belangrijk?
De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Sindsdien is de rente gestegen met 300 basispunten. Dat heeft een (onrechtstreekse) impact op de kredieten. Kredietnemers hebben het prijskaartje van onder meer de woonleningen de afgelopen maanden fors zien stijgen.In het nieuws: Uit een studie van Immoweb blijkt dat de rentes in ons land, Frankrijk en Duitsland eind vorig jaar respectievelijk 3,4, 2,5 en 4 procent bedroegen.
- “We zien dat de financiële markten toch anders reageren op het beleid van de ECB”, merkt Jonathan Frisch, econoom bij Immoweb, op in een gesprek met onze site. “Terwijl in Frankrijk de rentetarieven van hypotheekleningen de afgelopen twaalf maanden met slechts 1,5 procentpunt gestegen zijn, kregen de Duitse en Belgische huishoudens een stijging van respectievelijk 2,5 en 2 procentpunten te slikken.”

Franse woekerrente
Hoe komt dat? Frisch merkt op dat er in Frankrijk wordt gewerkt met een zogenaamde woekerrente.
- “Dat is een beleidsinstrument dat de Banque de France inzet om de kredietnemers te beschermen tegen sterke en plotse schommelingen in de kredietkosten”, verduidelijkt hij. “De centrale bank van Frankrijk stelt zo per kwartaal, voor elk type lening met eender welke looptijd, een maximaal rentetarief vast dat de banken niet mogen overschrijden.”
- Hij voegt eraan toe dat dat mechanisme niet zonder gevolgen is voor de kredietgevers. “Ten eerste nemen de banken de wijzigingen in de financieringskosten slechts gedeeltelijk en op zeer korte termijn op. De Franse banken doen er dus veel langer over om de stijging van de rentetarieven volledig door te berekenen, omdat ze geblokkeerd worden door de woekerrente”, verduidelijkt hij.
- Daarenboven daalt het aantal toegekende leningen aanzienlijk aan het einde van elk kwartaal, wanneer de rentetarieven van de markt in de buurt komen van de limieten van de woekerrente. “Het is dus geen verrassing dat de banken minder kredieten verstrekken wanneer de marges te krap worden”, klinkt het.
Hogere spaarrente
Hogere spaarrente spaarboekje overheid: De rente op de spaarboekjes van de overheid ligt dan wel weer hoger dan bij ons.
- De rente op de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de Belgische overheid, bedraagt deze maand 2,8 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je 1,96 procent over.
- In Frankrijk bedraagt de rente op de gereglementeerde spaarrekening Livret A voortaan 3 procent. De spaarders moeten geen belastingen betalen op die opbrengsten. Via die rekening kan er maximaal 22.950 euro gespaard worden. Op de Belgische e-DEPO-rekening gelden er geen spaarlimieten.
- De rente op het spaarboekje Livret d’épargne populaire (LEP) bedraagt zelfs 6,1 procent. Die spaarformule is wel enkel beschikbaar voor mensen met een beperkt inkomen.
(as)