Verkochten ze hun ziel aan de duivel? Hoe Messi en Ronaldo voor het grootste dilemma van hun leven staan

Verkochten ze hun ziel aan de duivel? Hoe Messi en Ronaldo voor het grootste dilemma van hun leven staan
Messi en Ronaldo samen op het gala van UEFA in Monaco – UEFA via Getty Images

In 2030 is de kans groeiende dat het WK zal georganiseerd worden door een wat eigenaardig trio: Egypte, Griekenland en Saudi-Arabië. Als je ziet welke middelen de Saudi’s er tegen aan smijten, dan kan het niet anders dat zij veel kans maken. En ze hebben 2 grote ijzers in het vuur: de steun van de twee beste voetballers van de laatste twintig jaar: Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Of deze twee moeten hun kar keren als het zover is want zij zullen tegen de kandidatuur van hun eigen land moeten ingaan.

Hun tegenstanders

Hun tegenstanders in het biedproces zijn twee absolute topkandidaturen, aan de ene kant Spanje en Portugal die het Europese continent vertegenwoordigen, met een verrassende derde partner Oekraïne. Dit is natuurlijk een meesterzet van het Iberische paar want dit zal het voor heel wat FIFA-landen moeilijk maken om tegen hen te stemmen.

Aan de andere kant vinden we Argentinië samen met Paraguay, Chili en Uruguay. Deze laatste heeft een grote symbolische waarde want in 1930 organiseerde Uruguay al het eerste WK.

De onmetelijke budgetten

Maar wat doe je tegen een fonds dat alleen al in 2022 meer dan twee miljard dollar spendeerde aan sportsponsoring? De Saudi’s kochten met het onmetelijk rijke Public Investment Fund – het overheidsfonds van het Saudische koningshuis- recent nog Newcastle United dat een grote bedreiging zal vormen voor Manchester City dat eigendom is van de Verenigde Arabische Emiraten, en PSG, eigendom van Qatar.

Ronaldo is wapen nummer één

Maar daar stopt het natuurlijk niet. De Saudische voetbalploeg Al Nassr heeft recent Ronaldo ingelijfd.

Met Ronaldo maken ze alvast de jongere Saudische bevolking blij die echt van voetbal houdt, in tegenstelling tot de buren van Qatar. Hij zal de competitie wat glans geven, maar we moeten niet verwachten dat ze de kloof met de Europese competities zullen kunnen overbruggen. De Chinezen en de Amerikanen hebben dit ook geprobeerd met onder andere Pele en Beckham en dat is hen ook nooit gelukt. Daarvoor is Ronaldo passé.

De belangrijkste rol die Ronaldo zal spelen is echter als wapen om  het WK binnen te halen.

Messi is wapen nummer twee

Daar heeft Ronaldo opvallend genoeg een goede partner voor. Lionel Messi staat immers al op de loonlijst van het Saudische koninkrijk. Messi is ambassadeur voor het Saudisch Bureau voor Toerisme. De Saudi’s willen enerzijds hun land meer openstellen voor toeristen. Dat past in het Vision 2030 programma, een programma dat er op gericht is om het land minder afhankelijk te maken van haar olie-inkomsten door te diversifiëren in sectoren. Daarnaast willen ze ook het WK binnenhalen en Messi kan hen zeker helpen.

Hun moreel dilemma

We komen dan ook in de eigenaardige situatie terecht dat de twee voetbaliconen op het einde van hun carrière hun land zullen moeten verraden – je kan het moeilijk anders stellen – want beide zullen waarschijnlijk toch niet anders kunnen dan hun steun te betuigen aan het bod van de Saudi’s voor het WK. Dit bod gaat dan ook lijnrecht in tegen het Argentijns en Portugees bod. Alles is te koop, ook de Wereldbeker zoals de vorige 2 WK’s in Qatar en Rusland aantoonden.

De echte beslissers

Daarnaast is het zo dat het uiteindelijk de FIFA-leden zelf zijn die zullen stemmen en hier zijn de Europese en Zuid-Amerikaanse landen echt in de minderheid. Elk land krijgt immers één stem. Het verleden heeft aangetoond dat regio’s zoals de Caraïben en Afrika proportioneel veel meer wegen dan bijvoorbeeld Zuid-Amerika.

Het zal verder passen in de droom van Fifa-baas Infantino om van voetbal een echt globale sport te maken.

Zij die zich al druk maakten om Qatar, kunnen met Egypte – laten we niet vergeten dat dit land ook een dictatuur is – en Saudi-Arabië in 2030 helemaal losgaan. Maar Qatar heeft wel 1 ding geleerd. Als het voetbal start, maalt niemand nog om mensenrechten of het milieu.


Xavier Verellen is auteur en ondernemer. Zijn recente boek ‘Topsporters zijn CEO’s’, dat aantoont dat leiderschap het verschil maakt tussen kampioenen en superkampioenen, is te koop in de Standaard Boekhandel of online via https://topsporterszijnceos.businessam.be/

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.