WK 2030: Oekraïne voegt zich bij kandidatuur van Spanje en Portugal

Oekraïne heeft zich officieel kandidaat gesteld om het wereldkampioenschap voetbal te organiseren in 2030. Het land werkt daarvoor samen met Portugal en Spanje, die zich eerder al gezamenlijk hadden kandidaat gesteld. Geruchten over de inclusie van Oekraïne in hun bid doken dinsdag op en zijn vandaag, woensdag 5 oktober, officieel bevestigd door de voetbalbonden van de drie landen.

Het WK 2022 in Qatar lijkt het laatste te worden dat door één land wordt georganiseerd. Vanaf 2026 is het hosten van zo’n wereldkampioenschap voetbal namelijk een nog complexere aangelegenheid geworden. Er zullen namelijk 48 in plaats van 32 landen deelnemen. Daardoor worden er in totaal 80 in plaats van 64 wedstrijden gespeeld. Om dat geregeld te krijgen zijn er niet alleen meer stadions, maar ook meer geschikte oefencomplexen en fanlocaties nodig.

Voor 2026 is daarom gekozen voor een gezamenlijke kandidatuur van drie landen, namelijk Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Het gros van de wedstrijden zal afgewerkt worden in de VS, dat tien gaststeden heeft. Canada moet het doen met twee gaststeden en Mexico met drie.

WK 2030 in Spanje, Portugal …

Over de locatie van het WK voetbal in 2030 is nog geen beslissing genomen. De stemming daarover staat gepland voor het FIFA Congress in 2024, al bestaat de kans ook dat er vroeger een beslissing genomen wordt. Als de Wereldvoetbalbond meerdere kandidaturen geschikt vindt, is het ook mogelijk dat één bid het WK in 2030 toegewezen krijgt en een ander bid het WK in 2034 mag organiseren.

Momenteel zijn er drie officiële kandidaturen ingediend, al kan dat aantal de komende tijd nog toenemen. Een van die kandidaturen was een Iberische samenwerking tussen Spanje en Portugal. Zij verklaarden op 7 oktober 2020 al officieel hun interesse in het organiseren van het WK 2030. Daarbij kregen ze meteen ook de steun van de Europese voetbalbond UEFA.

… én Oekraïne?

Het is die kandidatuur die nu dus uitgebreid wordt met Oekraïne. Het door oorlog geteisterde land heeft er een gewoonte van gemaakt om zich voor heel wat grote evenementen in de toekomst aan te melden. Zo wil het tonen dat het niet van plan is om zijn toekomst door Rusland te laten hypothekeren en dat het zo snel mogelijk aan de heropbouw van het land wil beginnen.

De voetbalbonden van de drie landen hielden vandaag een gezamenlijke persconferentie vanuit het UEFA-hoofdkantoor in Nyon, Zwitserland. “Nu is het geen Iberisch bod, maar een Europees bod. We hebben vandaag een stap vooruit gezet”, zei Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF)

“Het is een eer om Oekraïne in ons bod te betrekken. We hebben de UEFA geïnformeerd over hun voornemen en zij hebben ons de volledige steun gegeven. Voetbal is meer dan voetbal alleen”, voegde Fernando Gomes, voorzitter van de Portugese voetbalbond (FPF), toe. “Het is een logische en natuurlijke beslissing. Oekraïne kan niet uit onze gedachten verdwijnen als de oorlog voorbij is. We moeten ze hoop geven. Het voorbeeld van vasthoudendheid en veerkracht van het Oekraïense volk is inspirerend. Deze kandidatuur heeft als doel om met de kracht van voetbal bij te dragen aan het herstel van een land in wederopbouw.”

Andere kandidaturen

Ondanks deze mooie woorden is het uiteraard nog afwachten of het Spaans/Portugese/Oekraïense bid inderdaad gekozen wordt.

De grootste concurrentie lijkt voorlopig dan ook te komen uit Zuid-Amerika. In 2030 zou het namelijk exact 100 jaar geleden zijn dat het eerste WK voetbal ooit doorging in Uruguay. Het land droomt dan ook van de ‘Centenary World Cup’. Om logistieke redenen werd Argentinië al snel bij het project gehaald. Zij speelden, en verloren, in 1930 namelijk de allereerste WK-finale tegen thuisland Uruguay (4-2) in Montevideo.

Uruguay en Argentinië maakten hun kandidatuur op 29 juli 2017 bekend. Op 4 oktober van dat jaar voegde ook Paraguay zich bij hun bid. Anderhalf jaar later, op 14 februari 2019, volgde met Chili een vierde land. Sindsdien zouden ook Peru en Bolivia interesse hebben getoond om deel uit te maken van de gezamenlijke Zuid-Amerikaanse kandidatuur, maar voorlopig is op hun vraag nog niet ingegaan.

Recent maakte ook Saoedi-Arabië bekend het WK in 2030 te willen organiseren. Daarvoor rekent het op een samenwerking met Egypte en Griekenland, al zal het grootste deel van de kosten – minstens 40 miljard dollar – uit de Saoedische schatkist komen. Door landen uit drie continenten bij hun bid te betrekken hopen ze op steun van de continentale bonden uit Azië (AFC), Afrika (CAF) en mogelijk ook Europa (UEFA).

Bekijk hier de officiële aankondiging van de Spaanse, Portugese en Oekraïense voetbalbonden:

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20