De geplaagde Russische IT-sector dreigt in het nieuwe jaar nog meer werknemers te verliezen. In een poging het bloeden te stelpen introduceert Moskou een nieuwe wet inzake werken op afstand.
Russische IT-sector bloedt leeg: Moskou probeert bloeden te stelpen met nieuwe wetgeving
Waarom is dit belangrijk?
Steeds meer geschoolde Russen ontvluchten het land uit angst voor een verdere escalatie van de oorlog met Oekraïne. Experts zeggen dat een Russische ‘braindrain’ van academische, financiële en technische werkers misschien wel het grootste probleem is voor het Poetin-regime.Het nieuws: Russische IT-werkers, die relatief flexibele en mobiele banen hebben, waren prominent aanwezig onder de vele Russen die het land ontvluchtten, nadat Moskou op 24 februari Oekraïne binnenviel.
- De Russische regering schat dat momenteel ruim 100.000 IT-specialisten vanuit het buitenland voor Russische bedrijven werken. En dat is voor een groeiend aantal wetgevers in Moskou problematisch, aangezien de kans bestaat dat Russische IT’ers – die in NAVO-landen werken – onbedoeld gevoelige veiligheidsinformatie uitlekken. Ook lijdt de sector onder een serieuze “braindrain”.
- Om een groot deel van deze specialisten terug naar Rusland te krijgen bereidt de regering daarom een nieuwe wet voor, die werken op afstand voor bepaalde beroepen verbiedt. Ook zou de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, een wet voorbereiden om hogere belastingen in te voeren voor mensen die het land hebben verlaten.
- De Russische inkomstenbelasting van 13 procent wordt automatisch ingehouden door binnenlandse werkgevers. Russen die in het buitenland werken en belastingplichtigen zijn, moeten de belasting zelfstandig betalen, aldus de Federale Belastingdienst van Rusland. Deze wordt binnenkort mogelijk verhoogd voor Russische “remote workers”.
“Leegloop wist 10 tot 15 jaar van momentum in de sector uit”
De achtergrond: Het aantal Russen dat sinds het begin van de oorlog het land is ontvlucht is onduidelijk. Begin oktober hadden sommige lokale media gemeld dat maar liefst 700.000 technische werkers waren gevlucht. De regering in Moskou verwierp dat cijfer destijds.
- Begin mei vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat de Russische tech-sector serieuze gevolgen ondervindt van de uittocht van specialisten. Die zal volgens experts de Russische tech-industrie fundamenteel veranderen. De sector werd voorheen gezien als een opkomende kracht in de Russische economie, met succesvolle ondernemingen zoals Telegram en Yandex.
- De recente leegloop wist 10 tot 15 jaar van momentum in de sector uit, stelt Konstantin Sonin, een econoom aan de Universiteit van Chicago, in de New York Times. “Het is net als in de jaren ‘90, toen iedereen die kon verhuizen uit het land vertrok”. Het verlies van jonge, goed opgeleide, toekomstgerichte mensen kan nog jaren economische gevolgen hebben, aldus de econoom.
- IT-specialist Roman Tulnov, 36, zei tegen Reuters dat hij onder geen beding van plan was terug te keren naar Rusland. “Ik wilde al een tijdje weg, maar op 24 februari werd alles duidelijk. Ik begreep dat er geen leven meer was in Rusland”, aldus de IT’er.
- Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat sinds het aantreden van Vladimir Poetin, er tussen 1,6 en 2 miljoen Russen het land zijn ontvlucht. Voornamelijk hoogopgeleide en sociaal bewuste personen zouden het land hebben verruild voor landen in Azië, Europa of de VS. Een braindrain is dus al jaren een Russisch probleem.
- “De resultaten van het onderzoek suggereren dat zolang autoritarisme en politiek verbonden economische privileges blijven bestaan in Rusland, getalenteerde mensen zullen blijven vertrekken”, zo staat er te lezen.
Oekraïne: Onderwijl groeit de Oekraïense IT-sector.
- De IT-sector in het land is dit jaar ondanks alles met ongeveer 2,2 procent gegroeid, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van de IT Ukraine Association. “De IT-industrie heeft, net als de rest van het land, een fenomenale veerkracht getoond”, zegt Konstantin Vasyuk, uitvoerend directeur van de vereniging, aan Emerging-Europe.
(as)