Xi Jinping zet zijn diplomatieke marathon voort met een bezoek aan Saudi-Arabië. Op tafel ligt een belangrijke overeenkomst over de invoer van Saudische olie naar China. Zal dat een streep door de rekening zijn van Rusland?
Xi Jinping naar Saudi-Arabië om de oliebevoorrading veilig te stellen: genadeklap voor Poetins schatkist?

Waarom is dit belangrijk?
Deze week versoepelde China de strenge coronamaatregelen. Als gevolg daarvan zal de Chinese industrie weer op volle toeren gaan draaien. Die heeft daar olie voor nodig. Het land wil daarom een nieuwe overeenkomst sluiten met Saudi-Arabië.In het nieuws: Een deal tussen de twee landen zou de export van Saudische olie naar China verder moeten doen toenemen. Het is dan ook een aantrekkelijk alternatief voor Russische olie, dat nu door veel landen wordt vermeden wegens de oorlog in Oekraïne.
- De Chinese president Xi Jinping brengt deze week voor het eerst in zeven jaar een bezoek aan Saudi-Arabië. Tijdens zijn bezoek zal hij naar verwachting voor miljarden dollars aan overeenkomsten ondertekenen met ’s werelds grootste olie-exporteur.
- China is de grootste handelspartner van Saudi-Arabië en een groeiende bron van investeringen. Anderzijds is Saudi-Arabië de grootste handelspartner van China in het Midden-Oosten.
- Vorig jaar bedroeg de bilaterale handel tussen Saudi-Arabië en China 87,3 miljard dollar, een stijging met 30 procent tegenover 2020, volgens Chinese douanecijfers.
- Een groot deel van deze handel draait om olie. China’s invoer van ruwe olie uit Saudi-Arabië bedroeg in 2021 43,9 miljard dollar, goed voor 77 procent van zijn totale invoer uit Saudi-Arabië. Die hoeveelheid vertegenwoordigt ook meer dan een kwart van de totale Saudi-Arabische uitvoer van ruwe olie.
- “Een stabiele energievoorziening, zowel qua prijs als hoeveelheid, is een belangrijke prioriteit voor Xi Jinping, aangezien de Chinese economie sterk afhankelijk blijft van de invoer van olie en aardgas,” zegt Eswar Prasad, hoogleraar handelsbeleid aan de Cornell University, aan CNN Business.
- “Samenwerking op energiegebied zal centraal staan in alle besprekingen tussen de Saudische en Chinese leiders”, aldus Ayham Kamel, hoofd van het onderzoeksteam voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de Eurasia Group. “Er is veel erkenning voor de noodzaak om een kader op te bouwen dat ervoor zorgt dat deze onderlinge afhankelijkheid politiek wordt geregeld, vooral gezien de omvang van de energietransitie in het Westen.”
Een klap voor Rusland?
- Terwijl het Westen de Russische ruwe olie in de maanden na de invasie meed, profiteerde China van het feit dat Moskou wanhopig op zoek was naar nieuwe kopers. Tussen mei en juli was Rusland China’s belangrijkste leverancier van goedkope olie, totdat Saudi-Arabië in augustus de toppositie overnam.
- De daling van de Russische olieverkoop was een grote klap voor de cashflow van het Kremlin en dus voor de financiering van de oorlog in Oekraïne. Een overeenkomst tussen China en Saudi-Arabië is dan ook slecht nieuws voor Rusland.
- “Hoewel Rusland een bron van goedkopere bevoorradingsketens is, kan niemand met zekerheid garanderen dat de relatie tussen China en Rusland over 50 jaar nog steeds sterk zal zijn,” zei Aboudouh. Saudi-Arabië zal veel betrouwbaarder zijn, is de boodschap die Riyad zal overbrengen.
- “De Saudi’s zijn bang marktaandeel in China te verliezen door een tsunami van sterk afgeprijsde Russische en Iraanse ruwe olie,” zegt Gal Luft, mededirecteur van het Institute for Global Security Analysis.
Wereldwijde context
- Sinds maandag is het Europese embargo op Russische olie van kracht. Daarnaast hebben de Europese Unie, de G7-landen en Australië een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie. Die bedraagt momenteel 60 dollar per vat.
- De olieprijzen zijn de afgelopen maanden verrassend gedaald, tot niveaus die lager liggen dan vóór de oorlog in Oekraïne. Zowel Brent als WTI handelt onder 80 dollar per vat. De reden? Angst voor een wereldwijde recessie.
- Het aangekondigde einde van China’s zerocovidbeleid, en het economisch herstel dat naar verwachting zal volgen, zal een grote impact hebben op de prijzen van het zwarte goud in de komende maanden.
(ns/evb)