Europees verbod om Russische olie in te voeren, geldt vanaf maandag

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie. Die maatregel gaat maandag van kracht, samen met het verbod op de invoer van Russische ruwe olie via zee.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie in Oekraïne begon, probeert Europa er alles aan te doen om Rusland de middelen te ontnemen om oorlog te voeren. Tot nu toe hebben de vele sancties die al zijn uitgevaardigd echter nog maar een beperkt effect gehad. Een prijsplafond op Russische olie moet daar verandering in brengen, zonder de energievoorziening volledig in gevaar te brengen.

In het nieuws: De Europese Unie had in mei al beslist om een verbod te introduceren op de invoer van Russische olie over de zee. Dat was onderdeel van het zesde sanctiepakket. Nu is er ook een akkoord over een prijsplafond. Dat gaat maandag in, samen met het invoerverbod.

  • Het akkoord verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht. De maximumprijs zal regelmatig geëvalueerd worden om na te gaan wat de impact is op de markt. Hoe dan ook moet het plafond minstens 5 procent onder de marktprijs liggen.
  • Het verbod en het embargo moeten zo’n 90 procent van de Russische olie uit de Europese Unie weren.

Kanttekening: Vraag is of Rusland niet via andere wegen zal proberen om olie te verkopen aan Europese lidstaten.

  • Het land probeert dat bijvoorbeeld al te doen voor gas. Rusland wil de hoeveelheid gas die het naar Turkije exporteert verdubbelen. De Russische dictator Vladimir Poetin hoopt op die manier alsnog olie te kunnen verkopen aan de Europese landen.
  • CNBC merkt overigens op dat analisten waarschuwen dat een embargo voor olie enkel kan werken als de grote olie-invoerders dat ook respecteren. Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, zei in september tegen de Amerikaanse nieuwssite dat China en India de maatregel zouden moeten steunen.
  • De Russen hebben al meermaals kritiek geuit op het embargo “omdat het de marktdynamiek verstoort en zou kunnen leiden tot een grote stijging van de mondiale prijzen.”

(fjc)

Meer