Hoe groot is de impact van de instorting van FTX op de cryptomarkt? En welke rol speelt ‘cold storage’ in het toekomstig beleggen? Belgisch crypto-ondernemer Pieter Aerts biedt uitleg.
“Not your wallet, not your crypto”: hoe de instorting van FTX de cryptohandel voor altijd zal veranderen
Waarom is dit belangrijk?
Volgens Belgisch crypto-ondernemer Pieter Aerts zal FTX “niet het laatste lijk zijn dat uit de kast zal vallen”. Het gebruik van cold storage - tech die toelaat om toegangssleutels tot cryptomunten offline te bewaren - wordt de komende jaren cruciaal.De essentie: “Blockchaintech heeft niet gefaald.”
- Volgens Aerts valt het huidig afbrokkelen van de cryptomarkt slechts te wijten aan de instorting van FTX . “Op crypto-technologisch vlak is er eigenlijk niets veranderd.”
- Bitcoins koers correleerde de afgelopen maanden redelijk nauw met de S&P 500, een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. “Nu zien we een ontkoppeling tussen aandelen en crypto. Dat zijn verzwarende omstandigheden voor de cryptomarkt.”
- De cryptopionier meent dat we getuige zijn van een watervaleffect, verwijzend naar de implosie van cryptomunt LUNA en -kredietverstrekker Celsius eerder dit jaar. “FTX zal niet het laatste lijk zijn dat uit de kast zal vallen”, meent hij. “Veel bedrijven hielden hun schatkist op FTX of hadden daar fondsen die benodigd waren om bepaalde diensten uit te voeren. Deze bedrijven zitten nu met een groot gat in hun boekhouding.”
- Centrale beurzen behoren volgens Aerts niet tot de fundamenten van crypto. “De roots van crypto houden in dat je je eigen coins gaat beheren en bezitten. Wanneer daar een derde partij aan te pas komt, is er eigenlijk geen sprake meer van decentralisatie.”
- Het gebruik van cold storages zal om die redenen de komende jaren almaar meer geadopteerd worden. Dat zijn cryptowallets op een externe harde schijf, losgekoppeld van het internet wanneer er geen fondsen overgeschreven worden.“Daarbij heb je als enige de sleutels in handen en vermijd je jouw activa te verliezen.”
The Big Picture: Een overwinning voor DeFi.
- De instorting van FTX is een overwinning voor DeFi. Dat zijn gedecentraliseerde toepassingen op blockchain die financiële producten omzetten in transparante protocollen, zonder op tussenpersonen te hoeven vertrouwen. “Door wat er is gebeurd, zullen er wellicht meer transacties plaatsvinden op gedecentraliseerde financieringsplatformen (DeFi) dan op centrale beurzen”, denkt de cryptopionier.
- Eerder deze maand voltooide bankgigant JPMorgan zijn allereerste DeFi-transactie ooit op openbare blockchain, een grote mijlpaal voor de cryptowereld. Daarbij zette de grootbank 100.000 getokeniseerde Singaporese dollars om in Japanse yens.
De gevolgen
In de toekomst: De instorting van FTX zou weleens doorslaggevend kunnen zijn voor cryptoregulering.
- “Het is jaren geleden dat we nog zulke gebeurtenissen hebben gezien”, zegt Aerts. “De instorting van ‘s werelds tweede grootste cryptobeurs gaat als het ware als een schokgolf door de cryptowereld heen. De impact ervan zal ongetwijfeld groot zijn.”
- Hij verwijst daarbij naar de regulering die volgde op de bankencrisis in 2008. “Toen werden banken aan strikte regels gebonden zodat de excessen van de financiële crisis niet herhaald konden worden.” Volgens Aerts zouden klantendeposito’s van cryptobeurzen kunnen beheerd worden door traditionele instellingen.
- Het is echter niet de bedoeling dat instellingen daarbij meer controle verkrijgen. “De functies die gecentraliseerde beurzen momenteel uitoefenen, kunnen ook perfect uitgevoerd worden op de blockchain aan de hand van DeFi-protocollen”, meent de cryptopionier.
The big wake-upcall: Het gebruik van cold storages zal de komende jaren cruciaal zijn.
- Met de tech van cold storages voorkom je een scenario als bij FTX waarbij de munten van klanten in de cold wallet van het bedrijf bleken te zitten, en dus niet eigenlijk niet onder controle van gebruikers waren.
- Het gebruik van cold storage is veilig zolang je je seed phrase goed opslaat. Dat is een code die je moet bijhouden om je portemonnee te recupereren wanneer je de inloggegevens verliest.
- Het probleem daarbij: op dit moment is het gebruik ervan niet erg gebruiksvriendelijk en voor de doorsnee klant vaak een brug te ver, meent de cryptopionier.
- Opgemerkt: Binance besloot eerder deze week voor het eerst te investeren in cold wallets. Daarvoor slaagt de beurs de handen in elkaar met het Belgische NGRAVE: het eerste en enige bedrijf waarvan de cold wallets over de hoogste beveiligingscertificering (EAL7) beschikken.
Een digitale euro?
Onder de radar: Wat met CBDC’s?
- Centrale banken wereldwijd willen het gebruik van CBDC’s (central bank digital currency) uitrollen. Dat zijn digitale versies van fysieke munten als de dollar en euro, waarmee we later onze verrichtingen mogelijk zullen uitvoeren.
- Zo’n 90 centrale banken zouden al druk bezig zijn met het lanceren van een eigen digitale centrale bankmunt.
- “Het ziet ernaar uit dat banken een eigen netwerk zullen opzetten om die technologie te controleren”, zegt Aerts. “Op dit moment doen gecentraliseerde cryptobeurzen dat, maar in principe kan een bank dat ook perfect.”
- Het internationale betaalsysteem SWIFT kondigde eerder in oktober al aan het innovatieve betaalsysteem te willen toepassen in Europa.
- Volgens Aerts behoort die revolutie niet tot het crypto-plaatje. “Cryptomunten horen gedecentraliseerd te zijn. Dat is bij een digitale centralebankmunt niet het geval. De absolute controle over digitaal geld uit handen geven aan een centrale partij die alles kan bepalen, lijkt me zeer gevaarlijk.”
- “De bank zal zelf wellicht nooit cryptomunten opnemen, maar slechts enkel de conversie van fiatgeld naar stablecoins (cryptomunten die de koers van fiat geld nabootsen en uitgegeven worden door privéspelers) doen die de blockchain-technologie ondersteunt”, besluit de cryptopionier.
Met bijdragen van Jeremy Van der Haegen.