Brazilië, Indonesië en de Democratische Republiek Congo voeren momenteel onderhandelingen over de oprichting van “een OPEC van de regenwouden.” De drie landen willen met zo’n strategische alliantie de kwetsbare groene gebieden in hun regio’s beter beschermen.
Brazilië, Indonesië en Congo willen “OPEC van de regenwouden” oprichten
Waarom is dit belangrijk?
Onder Jair Bolsonaro; de Braziliaanse president tot het einde van dit jaar, is er een aanzienlijk deel van het regenwoud in zijn land verdwenen. Er wordt nu gehoopt dat het tij zal keren onder zijn opvolger Luiz Inácio "Lula" da Silva. Ook Indonesië en de Democratische Republiek Congo willen extra inspanningen leveren om de regenwouden beter te beschermen.In het nieuws: Brazilië, Indonesië en de Democratische Republiek Congo willen een strategische alliantie oprichten om de bedreigde groene gebieden beter te beschermen. Dat meldt de Britse nieuwssite The Guardian.
- De drie landen samen herbergen 52 procent van ’s werelds resterende regenwouden. Die gebieden zijn van cruciaal belang om de klimaatopwarming een halt toe te roepen.
- Brazilië heeft in 2021 maar liefst 1,55 miljoen hectare regenwoud verloren. In de Democratische Republiek Congo is 500.000 hectare vernietigd en in Indonesië zo’n 200.000 hectare.
- Oscar Soria, campagnedirecteur van de activistische site Avaaz, merkt in een reactie tegenover The Guardian op dat de alliantie een “OPEC voor regenwouden” zou kunnen zijn. Dat is een verwijzing naar het kartel van de olieproducerende landen. Die coördineren samen de productieniveaus en prijzen van fossiele brandstoffen.
- “Deze alliantie zou een veelbelovende stap voorwaarts kunnen zijn, mits de inheemse volkeren en lokale gemeenschappen volledig in het proces worden geraadpleegd en hun rechten en leiderschap worden gerespecteerd”, zegt Soria. “Die drie ecosystemen zijn essentieel voor de ecologische stabiliteit van de wereld.”
Klimaattop Glasgow
De drie landen – waar de bossen van het Amazonegebied, het Congobekken, Borneo en Sumatra worden bedreigd door commerciële houtkap, mijnbouw en illegale exploitatie – hebben op de COP26 in Glasgow een overeenkomst ondertekend om de ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen en terug te draaien.
- Er werd toen ook een verbintenis aangegaan voor de oprichting van een werkgroep van producenten en consumenten van grondstoffen die verband houden met ontbossing.
- Grote producenten van soja, palmolie, cacao en vee hebben ook aangegeven om hun bedrijfspraktijken af te stemmen op de doelstelling om de opwarming te beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.
Vandaag is overigens de COP27 in Egypte van start gegaan. De komende tien dagen zullen er onderhandelingen worden gevoerd tussen 190 landen over het klimaat. De verwachtingen zijn deze keer niet hooggespannen. Volgens sommigen worden er op dergelijke bijeenkomsten enkel ijdele en loze beloften gemaakt. Heel wat bekende klimaatactivisten, zoals Greta Thunberg, zullen daarom niet aanwezig zijn in Egypte.
Verkiezingsoverwinning Lula
Van Lula, die de presidentsverkiezingen in Brazilië heeft gewonnen, daarentegen wordt er wel veel verwacht. Hij zal op 1 januari Bolsonaro opvolgen. De toekomstige president heeft tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals benadrukt dat hij van plan is om het regenwoud opnieuw beter te beschermen. “Ik wil aantonen dat we ook welvaart kunnen genereren zonder het milieu te vernietigen”, klonk het.
- Carlos Nobre, een Braziliaanse wetenschapper en medevoorzitter van het Wetenschappelijk Panel voor het Amazonegebied (SPA), verwacht veel van Lula. “De verkozen president werkt al samen met de DRC en Indonesië om alle tropische bossen op de planeet te beschermen. Hij herhaalde ook het engagement van zijn regering om tijdens zijn presidentschap de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied tot nul te herleiden”, aldus de wetenschapper.
(mah)