Wat we kunnen leren over China’s plannen uit Xi Jinpings openingstoespraak op partijcongres

Xi Jinping had het over een “kritieke tijd” in de geschiedenis van China en de “eenmaking” met de naburige democratie Taiwan.

Waarom is dit belangrijk?

Het 20ste Nationale Partijcongres van de Communistische Partij van China ging zondagochtend van start. De 69-jarige Xi Jinping zal er wellicht een ongeziene derde termijn als president aanvaarden en zo de machtigste leider van de Volksrepubliek worden sinds Mao Zedong. Er valt dan ook veel te leren uit de openingstoespraak van Xi, waarin de grootste richtlijnen van zijn toekomstig beleid uit de doeken gedaan worden.

De details: Tijdens een bijna twee uur durende speech schetst Xi een “glorieuze en ongeziene missie” voor de Communistische Partij.

  • Die kritieke missie zou bestaan uit het verderzetten van een “volksoorlog” tegen de verspreiding van COVID-19. Een bevestiging dat de “Zero-COVID”-doctrine van het land blijft.
  • Ook bevestigde Xi nogmaals dat een “hereniging” met Taiwan een absolute prioriteit blijft. 
  • Daarbij werden de VS, zonder expliciet genoemd te worden, afgeschilderd als een “externe kracht” die de spanningen in de Straat van Taiwan opvoert. Zij zouden de verantwoordelijkheid dragen moest Peking zich gedwongen voelen om met brute kracht de democratische eilandnatie binnen te vallen.
  • Xi herhaalde namelijk dat een vreedzame “hereniging” voor Peking de voorkeursoptie blijft.
  • “Dit is vooral gericht op externe krachten en een kleine minderheid van Taiwanese onafhankelijkheidskrachten, maar absoluut niet op de meerderheid van de Taiwanese landgenoten”, klonk het.
  • Taiwan innemen maakt volgens Xi deel uit van de “grote verjonging van de Chinese natie”. Die zou doorgevoerd moeten worden tegen 2049, een eeuw na de oprichting van de Volksrepubliek China.

Hoe wil China Taiwan vreedzaam inlijven?

  • Hoewel Xi het “Een-Chinabeleid” niet vermeldde, liet hij de term “One Country, Two Systems” vallen. Volgens dat systeem werden Hongkong en Macau toegevoegd aan China als speciale administratieve regio’s met unieke juridische privileges.
  • “De aanpak van een vreedzame hereniging volgens ‘één land, twee systemen’ is de beste manier om tot een hereniging over de Straat van Taiwan te komen en is in het belang van de landgenoten aan beide zijden van de Straat en van de Chinese natie”, verklaarde Xi.
  • Om die uitspraak kracht bij te zetten, verwees Xi naar de familiale banden tussen vele Taiwanezen en Chinezen. “Landgenoten aan beide zijden van de Straat van Taiwan zijn door bloed verbonden en vormen een familie waarvan het bloed dikker is dan water”, luidt het.
  • Toch blijft een politieke unie met China extreem ongewild in Taiwan, dat zijn eigen nationale identiteit razendsnel blijft ontwikkelen en opnieuw meer internationale erkenning opeist.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.