Rusland heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne al heel wat kritiek gekregen over hoe het energie, en in het bijzonder gas, gebruikt als een wapen. Nu maakt de Poolse premier Mateusz Morawiecki ook de vergelijking met een drugsdealer. “Russisch gas was oorspronkelijk goedkoop, maar nu kennen we de echte prijs”, zegt hij in een interview met CNBC.
In een interview met CNBC is Morawiecki zeer kritisch voor het energiebeleid van het Kremlin. “Rusland gedraagt zich als een drugsdealer. Russisch gas was in het begin zeer goedkoop, maar nu kennen we de echte prijs”, klinkt het. “De echte prijs van gas is ook het bloed van soldaten en mensen, kinderen en vrouwen in Oekraïne.”
“Rampzalig beleid door Duitsland”
In het interview merkt hij ook op dat de huidige energiecrisis het gevolg is van “een verkeerd en rampzalig beleid dat geleid werd door Duitsland.” Volgens hem heeft de overeenkomst tussen dat land en Rusland ertoe geleid dat er vandaag een tekort is aan gas, “waar de EU-lidstaten ook nog eens te veel voor moeten betalen.”
Polen is één van de landen die samen met België een prijsplafond voor gas wil introduceren. Ze hopen zo de gasprijs te drukken voor de bedrijven en consumenten. Momenteel schommelt de Europese gasprijs rond 160 euro per megawattuur. Dat is lager dan de piek van 350 euro in augustus, maar nog altijd ruim een viervoud van een jaar geleden. In een Europees wetsvoorstel dat het persagentschap Reuters kon inkijken, staat er te lezen dat zo’n prijsplafond onder meer speculatie moet belemmeren. Het is daarbij niet de bedoeling de prijzen op een kunstmatig laag niveau te houden.
Meer en meer voorstanders voor prijsplafond gas
Von der Leyen maakte woensdag overigens bekend dat nu 15 landen voorstander zijn van een prijsplafond, een meerderheid onder de 27 lidstaten. Onze premier Alexander De Croo spreekt intussen van 22 à 23 landen die zo’n maatregel steunen.
Duitsland en Nederland kanten zich tegen een maximumprijs omdat dat negatieve gevolgen kan hebben voor de energiezekerheid. Het motiveert volgens die landen de consumenten niet om op hun verbruik te letten.
Ook op dat vlak is de Poolse premier scherp voor Duitsland. “Dit is een collectief probleem,” aldus Morawiecki. “Het kan niet zo zijn dat één land, het rijkste en meest ontwikkelde van Europa zoals Duitsland … alles wat nu gebeurt, kan blokkeren. Wij willen niet betutteld worden door sommige landen die zich vervolgens heel anders gedragen dan van hen wordt verwacht.”