Kan dit kersverse LNG-bedrijf energiecrisis in Duitsland helpen verlichten?

Venture Global, de nieuwste Amerikaanse exporteur van LNG, heeft een deal gesloten met Duits energiebedrijf EnBW om de export aanzienlijk te verhogen. Dat liet het bedrijf donderdag weten in een persbericht.

Het bedrijf had al een contract met EnBW om 20 jaar lang 1,5 miljoen ton LNG per jaar te verschepen naar Duitsland. Nu doet het daar nog een schepje bovenop: vanaf nu zal Venture Global jaarlijks 2 miljoen ton LNG exporteren naar de grootste economie van Europa. 

De deal zou volgens de Financial Times het enige langlopende LNG-contract zijn tussen Duitsland en de Verenigde Staten (VS). De originele deal van 1,5 miljoen ton werd in juni gesloten. Toen zei Venture Global dat de leveringen in 2026 van start zullen gaan.

Afhankelijkheid van Rusland

De deal is belangrijk voor Duitsland. Andere Duitse energiegiganten, zoals Uniper en RWE, hebben tot nu toe nog geen vaste langetermijndeals met Amerikaanse LNG-leveranciers kunnen verzekeren. Nu het land zich genoodzaakt ziet om alternatieve bronnen van aardgas te zoeken als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is een akkoord van lange duur significant. 

Voor de oorlog in Oekraïne begon, importeerde Duitsland immers meer dan de helft van zijn gasvoorraad uit Rusland. Dat gebeurde via de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding. Nu dat echter niet meer mogelijk is, nadat de pijpleiding eerst werd stilgelegd en daarna eind september werd gesaboteerd, heeft Duitsland echter geen keuze meer dan andere exporteurs te zoeken. 

Goed nieuws voor VS

Sinds Rusland minder gas exporteert naar Europa, wordt het gat steeds meer opgevuld door Amerikaanse bedrijven. Het land heeft dit jaar al meer LNG aan Europa geleverd dan tijdens het hele jaar 2021. Dat terwijl de industrie enkele jaren geleden in een crisis dreigde te belanden.

Venture Global is het nieuwste bedrijf binnen de LNG-markt. Het werd in 2013 opgericht en begon eerder dit jaar met de exploitatie van een nieuwe liquefactiefaciliteit in de staat Louisiana. Daar wordt aardgas vloeibaar gemaakt door het te koelen naar temperaturen onder de -160 graden Celsius, waarna het in tankers geladen wordt om te exporteren. 

De VS bezitten nu zeven dergelijke faciliteiten. Eenmaal de installatie volledig operationeel is, zal het een capaciteit hebben van 12 miljoen ton per jaar. Alle faciliteiten in de VS zullen jaarlijks samen ongeveer 105 miljoen ton kunnen verwerken. Daarmee lijkt het erop dat het land zich steeds meer begint te ontpoppen tot een belangrijke exporteur op lange termijn.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20