Deze 3 landen bezitten meer dan 50 procent van alle rijkdom in Afrika

Slechts drie landen maken voor meer dan de helft deel uit van de totale rijkdom in Afrika: Egypte, Nigeria en Zuid-Afrika. Dat blijkt uit het Africa Wealth Report.

De totale rijkdom van Afrika – dat verschilt van het bbp – bedraagt 1,18 biljoen dollar. Uit een rapport, gepubliceerd door het Britse investeringsadviesbureau Henly & Partners in samenwerking met vermogensinformatiebureau New World Wealth, blijkt dat Afrika, Egypte en Zuid-Afrika tezamen 651 miljard dollar, ofwel 56 procent, van dat totaal bezitten.

Marokko en Kenia vullen de top 5 welvarendste Afrikaanse landen aan. Zij vertegenwoordigen 125 miljard en 91 miljard dollar van de totale Afrikaanse rijkdom. De andere landen die de top 10 aanvullen, bezitten een veel lager nettovermogen.

Verder blijkt uit het rapport dat er 136.000 miljonairs in Afrika wonen, maar slechts 6.700 daarvan meer dan 10 miljoen euro aan kapitaal zouden hebben.

305 daarvan bezitten meer dan 100 miljoen dollar. Zij verblijven voornamelijk in Zuid-Afrika (39), Egypte (17) en Nigeria (10). In de andere Afrikaanse landen, kan je ze op één hand tellen. Dat maakt de kloof tussen arm en rijk in het continent enorm groot.

Positieve groeitrend

Enkele van die landen kenden het afgelopen jaar een positieve groei. Nigeria zag zijn privévermogen met 15 procent aangroeien. Egypte breidde haar rijkdom uit met 25 procent, en Zuid-Afrika kwam zelfs wereldwijd op een vijfde plek terecht (38 procent) in het groeiklassement.

De vooruitgang binnen Afrika is opmerkelijk aangezien de welvaartsgroei er sinds 2011 op achteruit gaat. Mauritius, een land in het oosten van het continent, kende het afgelopen decennium een groei van maar liefst 74 procent.

New World Wealth voorspelt dat die trend zich de komende 10 jaar zal verderzetten. Het verwacht daarbij een algemene welvaartsgroei van 38 procent. De voornaamste reden daarvoor is de vooruitgang van de professionele dienstverlening en technologiesector in het continent. Die zou naar verwachting in het oosten met ruim 60 procent groeien.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.