Innovatie in telecom en technologie cruciaal voor versterking Afrikaanse online connectiviteit

Meer innovatie van bedrijven uit de telecomsector en technologiewereld is van vitaal belang om de uitbreiding van de online connectiviteit in Afrika te stimuleren. Dat blijkt uit een onderzoek van de mobiele netwerkoperator World Mobile, op basis van een enquête onder Afrikaanse bedrijfsleiders in Tanzania, Angola, Botswana, Kameroen, Ethiopië, Ghana, Nigeria en Zuid-Afrika.

De onderzoekers van World Mobile stelden vast dat 65 procent van de bedrijfsleiders zich zorgen maakt dat een gebrek aan infrastructuur traditionele telecombedrijven ervan weerhoudt om de online connectiviteit te leveren die het continent nodig heeft.

Middenklasse

Maar tegelijkertijd tonen de executives zich optimistisch dat innovatie door nieuwkomers tot aanzienlijke verbeteringen zal leiden. De onderzoekers ontdekten dat 71 procent van de ondernemers van mening is dat nieuwe benaderingen de online connectiviteit naar moeilijk bereikbare gebieden betaalbaarder zal maken.

Het rapport toont dat leidinggevenden van mening zijn dat de uitbreiding van de Afrikaanse middenklasse in combinatie met overheidssteun de vraag naar innovatie zal stimuleren. Tevens zegt 66 procent ervan overtuigd te zijn dat de connectiviteit de volgende vijf jaar zal verbeteren. Daarbij maakt 24 procent gewag van dramatische verbeteringen.

De Afrikaanse bedrijfsleiders merken op dat het uitbreiden van de connectiviteit op het continent diverse voordelen zal genereren. Daarbij wordt in de eerste plaats gewag gemaakt van een groeiende interne handel (78 procent), gevolgd door een stijging van de internationale handel (75 procent) en een verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg (55 procent).

Vooravond revolutie

“Er is een groeiend vertrouwen dat Afrika aan de vooravond staat van een revolutie in de online connectiviteit, waarbij innovators zullen inspelen op de enorme groeimogelijkheden die op het hele continent zullen worden geboden, benadrukt Micky Watkins, chief executive van World Mobile.

“Toch blijkt uit de studie ook enige scepsis. Meer dan een kwart van de executives vreest de volgende vijf jaar geen verandering in connectiviteit verwacht, waarbij gewezen wordt op een mogelijke obstakels zoals bureaucratie en een gebrek aan innovatie.”

“Het verbeteren van de online connectiviteit is van vitaal belang om het volledige potentieel van Afrika te benutten”, stelt Watkins. “Dat komt niet alleen ten goede aan de wereldwijde economische groei, maar zal ook de levensstandaard over het hele Afrikaanse continent verbeteren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20