Gisterenavond waren de voorzitters van alle Vlaamse politieke partijen die in het parlement worden vertegenwoordigd, uitgenodigd in de Bozar in Brussel. Op vraag van Voka, de Vlaamse werkgeversorganisatie, gingen ze met elkaar in debat over enkele uitdagingen waar het land voor staat, zoals de energiecrisis en de inflatie.
Om te beginnen was er sprake van een ‘hofnar’ op het podium, één voorzitter die werkelijk niets te verliezen had, namelijk Raoul Hedebouw (PVDA). De neo-communist gaf tegen beter weten in “dat er overal PVDA’ers waren, “zelfs hier in de Bozar, misschien daar, op de achterste stoelen van de zaal” tijdens het Voka-debat in Brussel. Waarop Tom Van Grieken (Vlaams Belang) repliceerde dat ze daar, “op die lege stoel zaten”.
Hedebouw liet zich niet van de wijs brengen, en gooide wat PVDA-retoriek in de zaal: “We willen een oplossing voor iedereen. De situatie is niet alleen erg voor de werkende klasse, maar ook voor de kmo’s. Engie Electrabel gaat negen miljard euro overwinsten hebben. Moeilijk om te verstaan dat de economische wereld akkoord is dat alles in de zakken van één bedrijf terechtkomt.”
Een opvallend ontspannen Egbert Lachaert (Open Vld) speelde handig in op Hedebouw: “Raoul is een sympathieke man, maar hij verklaart soms echt onzin”, was de toon meteen gezet. “Let op voor Hedebouw, vandaag is Engie het doelwit, morgen is dat uw bedrijf“, waarschuwde hij de aanwezige ondernemers. Lachaert stipte ook aan dat het verre van evident is nog eens bij Engie aan te kloppen om extra geld te vragen: er is nu eenmaal een contract. Lachaert schetste verder een donker beeld van de ’toestand’: “Men vraagt geen tijdelijke werkloosheid meer, men stopt er gewoon mee als bakker als beenhouwer. We snappen echt goed hoe dramatisch de positie is van de kleine zelfstandigen.”
Na Lachaert volgende Jeremie Vaneeckhout, die sinds halverwege juni aan het roer staat van Groen, samen met Nadia Naji. Hij stond met beide voeten op de grond in het debat, waarbij hij zijn groenen vooral als bestuurders en pragmatici kwam verkopen: “Wij zijn niet dogmatisch, wij zijn verantwoordelijk“. Tegelijk ging Vaneeckhout toch af en toe offensief:
- Naar Hedebouw bijvoorbeeld: “Fijn om te horen dat er tovenaars op het podium staan. Laat ons doen wat men in Frankrijk doet met de energiesector: nationaliseren? Dat is een illusie, dat is totale waanzin. Daar heeft men 51 reactoren van de staat, de helft ligt uit”.
- Ook de N-VA kreeg er van langs: “U vond het wel nodig om voor Marrakesh uit de regering te stappen, maar voor die kerncentrales deed u niets: u had ze toen kunnen verlengen“, richtte hij zich tot N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Wie ongemakkelijker zat in het debat, was Sammy Mahdi (cd&v). Hij ging op zoek naar forse uitspraken, maar worstelde zo met de algemene toon. “Als je niet vandaag je bedrijven redt dan ben je niet Griekenland of Spanje, maar ben je Chakamaka” zorgde toch vooral voor een raar moment, en deed Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken ongetwijfeld denken aan de taal van enkele voormalige kopstukken van zijn partij. Doorheen het hele debat was Mahdi zoekend, soms te fel, en soms net te veel cd&v.
Bart De Wever (N-VA), die zich duidelijk als habitué gedroeg, trok ten strijde: “Ik sta ook te kijken van hoe sommigen hier weer doen alsof het geld uit de muur rolt. Wij zijn een Noordwest-Europees land, maar financieel zijn we dat niet. Er is een Vivaldischitsch koor over Jan Jambon, die z’n portefeuille moet opendoen, maar als wij hier over hervorming spreken, over arbeidsmarkt of andere, dan mag Vivaldi eens een hand in eigen boezem steken.”
Meteen lanceerde de Antwerpse burgervader ook enkele voorstellen voor het federale niveau: een netto-indexering van de lonen, in plaats van bruto, geen nieuwe taksen daarop dus. Hiermee brak hij misschien wel het meest interessante deel van het debat open: dat over de indexering van de lonen. Meteen ook het enige echte moment voor de wat onwennige Vooruit-fractieleider Melissa De Praetere, die inviel voor haar voorzitter Conner Rousseau, om op te vallen. “Met de socialisten in de regering wordt niet geraakt aan de index. Zolang Vooruit in de regering zit, zal de index blijven bestaan.”