Fles frisdrank 35 procent goedkoper in Duitsland

Voor dezelfde frisdrank die in België ruim 1,5 euro per liter kost, tel je in een Duitse supermarkt minder dan 1 euro per liter neer. Dat blijkt uit een internationale vergelijking door de Belgische sectorkoepel VIWF, die het toenemende “dranktoerisme” naar de buurlanden met lede ogen aanziet.

Dat vele prijsbewuste Belgen geregeld een ritje naar de Auchan-hypermarkten in Noord-Frankrijk maken om grote hoeveelheden water en frisdrank in te slaan, is genoegzaam bekend. De prijzen liggen er fors lager. Maar ook een trip naar een Duitse supermarkt kan de moeite lonen.

De VIWF, de lobby-organisatie van de Belgische water- en frisdrankindustrie, deed de test voor een fles frisdrank van 1,5 liter. In België (Carrefour) kostte ze 1,53 euro per liter. Bij REWE in Duitsland was dat maar 0,99 euro per liter, of 35 procent goedkoper.

Hetzelfde formaat was niet beschikbaar bij Auchan, maar omgerekend per liter was ook daar de frisdrank 20 tot 29 procent goedkoper. In een Nederlandse supermarkt was de frisdrank eveneens flink goedkoper dan in België.

bron: VIWF

Suikertaks

De VIVF wijst de “Belgische taksenlasagne” met de vinger: “Het is een feit dat onze dranken in België duurder zijn dan in de omringende landen sinds ons land, naast de verpakkingsheffing in 2015, een extra taks op gezoete dranken heeft ingevoerd.”

Die zogeheten “suikertaks” schiet volgens de lobby-organisatie zijn doel op twee vlakken voorbij. ““Deze taks wordt geheven op alle dranken die suiker of zoetstoffen bevatten, dus ook light varianten, thees, koffies en ook waters met een smaakje die zelfs geen suikers of zoetstoffen bevat.”

En omdat bovendien bijna 4 op de 10 Belgen dranken kopen over de grens omwille van de lagere prijzen, loopt de Belgische overheid heel wat inkomsten mis, net als de Belgische retailers en drankenindustrie. Volgens de enquête van de VIVF bij duizend Belgische gezinnen gaat bijna 1 op de 9 zelfs minstens een keer per maand drank shoppen in de buurlanden.

Laffercurve

Niet verwonderlijk dat de sectorkoepel pleit om de heffingen te herbekijken en de accijnzen te verlagen.

De redenering doet denken aan de beroemde Laffercurve: een lagere belastingvoet hoeft niet te leiden tot lagere belastinginkomsten en kan zelfs de fiscale inkomsten verhogen, als grensaankopen minder aantrekkelijk worden en de Belgische gezinnen weer meer in eigen land hun dranken inslaan.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.