Belgische die mineraal water kocht in Frankrijk krijgt boete van 414 euro

Wie water koopt in het buitenland dat niet voor eigen gebruik is moet daarop aan de grens accijnzen betalen.

Een Belgische gepensioneerde vrouw, die op 20 kilometer van de Franse grens woont, heeft een boete van 414 euro gekregen omdat ze samen met haar echtgenoot probeerde, met een bestelwagen waarin 70 sixpacks mineraal water werden vervoerd, de grens over te steken.

Die had ze gekocht bij een vestiging van de bij grensbewoners welbekende Franse supermarktketen Auchan, in de nabijheid van het Franse Maubeuge, op zo’n 20 km van La Louvière.

Tegenover de krant La Nouvelle Gazette zei de vrouw het water te hebben ingeslagen voor haar ganse familie, in totaal 4 gezinnen. Ze ontkent met klem dat het water voorbestemd was voor de doorverkoop.

Niet voor eigen gebruik = doorverkoop

De Belgische douane toonde zich nochtans weinig vergevingsgezind, want hoewel op de site van de FOD Financiën staat te lezen dat wie als privé-persoon accijnswaren koopt in een andere lidstaat van de EU en die waren zelf vervoert, geen accijnzen in België verschuldigd is.

In alle andere gevallen zullen de goederen als importgoederen worden beschouwd voor de doorverkoop en moeten accijnzen in België worden betaald. Accijnzen zijn een indirecte belasting, die wordt geheven op de verkoop van bepaalde (verbruiks-)goederen.

Omdat het koppel water vervoerde dat voor 4 gezinnen was bestemd, besliste de douane dus om haar een boete op te leggen. De 414 euro die de vrouw moet betalen is de optelsom van 69 euro accijnzen en 345 euro boete.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20