Het is weer die tijd van het jaar: zo kan je het beste genieten van de Perseïden, de jaarlijkse golf van vallende sterren

Elk jaar beweegt de aarde tussen midden juli en eind augustus doorheen de baan van de komeet 109P/Swift-Tuttle, wat tijdens de zomerse nachten voor een heus schouwspel zorgt. Er zijn dan namelijk een hoop vallende sterren te zien, eigenlijk restanten van die komeet, die in onze dampkring opbranden. Dit is hoe je ze het beste kan waarnemen.

De vallende sterren zijn voornamelijk in de maand augustus heel zichtbaar aan de nachtelijke hemel. Dat zal tijdens de nacht van 12 op 13 augustus een hoogtepunt bereiken: in de vroege ochtend zullen dan zo’n twintig vallende sterren per uur zichtbaar zijn. 

Dit jaar zal het spektakel echter net iets minder goed zichtbaar zijn. Dat komt omdat het diezelfde nacht ook volle maan is. Het licht dat door de natuurlijke satelliet van de aarde wordt weerkaatst, zal de Perseïden bijgevolg deels verhullen. 

Hoe kun je ze zien?

Toch wordt er verwacht dat de meteorenregen een heuse vertoning zal zijn. Het ideale moment om dat mee te maken, zal op 13 augustus na 4 uur in de ochtend zijn, wanneer de maan begint onder te gaan. Maar ook in de late avond van 12 augustus zouden de meteoren heel goed zichtbaar moeten zijn.

Om ze te zien, heb je geen verrekijker of ander gereedschap nodig. Het enige wat nodig is, is een goed zicht op de sterrenhemel, liefst zo ver mogelijk van grote steden of andere lichtbronnen. 

Er wordt alvast verwacht dat er tijdens de nacht van 12 op 13 augustus geen wolkje aan de lucht zal zijn, een groot voordeel, aangezien de meteoren op zo’n 80 kilometer hoogte de atmosfeer invliegen en tijdens bewolkte nachten dus niet zichtbaar zijn.

De meeste vallende sterren zouden normaal gezien in het zuiden te zien zijn, hoewel de maan zich tijdens de nacht van het zuidoosten naar het zuidwesten zal begeven. Daarom is het beter om een positie te zoeken van waar je een goed zicht hebt op het noorden van de sterrenhemel. 

Ten slotte is het belangrijk dat je tussendoor niet naar je smartphone of andere kunstmatige bronnen van licht kijkt, zodat je ogen tijd hebben om te wennen aan het donker. 

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.