Online boekingen: kleinere Europese steden tonen sterkste toeristisch herstel

Vorig jaar brachten gasten in de Europese Unie ongeveer 364 miljoen nachten door in huuraccommodaties die online werden geboekt op de platformen Airbnb, Booking, Expedia Group of Tripadvisor. Dat betekende een stijging van ongeveer 34 procent ten opzichte van het jaar voordien. Dat staat in een rapport van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

Dat cijfer ligt echter nog altijd steeds 29 procent onder de 512 miljoen nachten die drie jaar geleden, op de vooravond van de uitbraak van de coronapandemie, werde geregistreerd.

De onderzoekers stelden onder meer vast dat de tweede golf van de pandemie eind 2020 een ernstige impact had op de reserveringen in het begin van het daaropvolgende jaar. In januari 2021 werden immers 59,7 procent minder overnachtingen geregistreerd dan tijdens dezelfde maand twee jaar voordien.

Herstel

In de zomer van vorig jaar werd volgens Eurostat, onder invloed van de versoepelde reisbeperkingen, een aanzienlijke heropleving van het aantal overnachtingen genoteerd. De cijfers kwamen daarbij dicht in de buurt van de niveaus die voor de uitbraak van de pandemie waren opgetekend.

Tijdens de maanden juli en augustus – de toeristische topperiode van het jaar – werden respectievelijk 73,7 miljoen en 88,4 miljoen overnachtingen opgetekend. Die cijfers weerspiegelden respectievelijk 85,9 procent en 91,2 procent van de recordwaarden voor dezelfde periode drie jaar geleden.

De boekingen voor de herfst en de winter bleven op een hoog niveau en bleven tot het einde van 2021 dicht in de buurt van de niveaus die voor de uitbraak van de pandemie werden gemeld. Dit betekent dat de stijging van ongeveer 90 miljoen overnachtingen tegenover 2020 aan de laatste zes maanden van het jaar konden worden toegeschreven.

Uit een analyse van de cijfers blijkt dat het herstel van het toerisme niet in alle regio’s een gelijkwaardig herstel heeft laten optekenen. Kustregio’s langsheen de Middellandse Zee, hoofdstedelijke regio’s en winterse skigebieden bleken de grootste moeilijkheden te ervaren om zich te kunnen herstellen.

Bij de regio’s met minstens één miljoen overnachtingen drie jaar geleden bleef de regio Praag het verst verwijderd van zijn vroegere toeristische niveaus. Er bleek nog altijd een kloof van 81,9 procent. Ook de regio’s Dublin (76,2 procent), Boedapest (72,9 procent), Wenen (66,3 procent) en Lazio (64,8 procent) slaagden er niet in een relatief herstel te realiseren.

Dat was ook het geval met de Catalaanse kust in Spanje. Dat gebied was drie jaar geleden met meer dan 20 miljoen overnachtingen de derde meest populaire toeristische bestemming van de hele Europese Unie. Vorig jaar werden er nog 10,7 miljoen overnachtingen genoteerd. Dat betekende een achteruitgang met 48,5 procent.

Oostende

Anderzijds konden er in landen zoals Frankrijk, België, Nederland, Zweden, Finland, Polen en Roemenië verschillende regio’s worden opgemerkt waar de toeristische sector erin gelukt is meer overnachtingen te noteren dan drie jaar geleden.

Nog een aantal andere gebieden slaagden er bovendien de geleden terugval grotendeels in te halen. De gebieden met de beste prestaties in vergelijking met drie jaar geleden situeerden zich allemaal in landelijke regio’s in Frankrijk.

De meest populaire stedelijke bestemmingen bleven ver onder hun niveaus van drie jaar geleden. Praag bleef het meest achter op zijn vroegere cijfers. Daar werden slechts 18,1 procent van de overnachtingen van drie jaar geleden opgetekend. Ook Boedapest (27,1 procent) en Rome (30,5 procent) konden op weinig herstel rekenen.

Alleen kleinere steden lukten erin om vorig jaar meer overnachtingen te boeken dan voor de uitbraak van de coronacrisis. De beste prestatie werd daarbij opgetekend door Orléans, waar een stijging met 55,3 procent werd gemeld. Oostende kwam met een toename van 49,6 procent op de tweede plaats, gevolgd door Lugano met een surplus van 49,1 procent.

(kg)

Meer