China plant infrastructuurfonds van 75 miljard dollar om economie nieuw leven in te blazen

China zal een staatsinvesteringsfonds voor infrastructuur ten belope van 500 miljard yuan (74,69 miljard dollar) oprichten om de infrastructuuruitgaven te stimuleren en de kwakkelende economie nieuw leven in te blazen. Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van twee bronnen.

De Chinese economie is met mondjesmaat de coronacrisis te boven aan het komen. Dat neemt niet weg dat het land voor enkele uitdagingen staat, zoals de vastgoedcrisis, de zwakke consumentenbestedingen, stijgende vleesprijzen en de vrees voor een eventuele heropleving van het coronavirus.

Economische groei ondersteunen

Met de oprichting van een staatsinvesteringsfonds voor infrastructuur hoopt China de economische groei te ondersteunen. Via dat fonds wil de Chinese overheid de infrastructuuruitgaven stimuleren. Volgens de bronnen van Reuters zal dat fonds in het derde kwartaal worden opgezet. Het land mikt op een groei van 5,5 procent voor dit jaar. Analisten stellen zich wel de vraag of dat realistisch is. Volgens hen kan China die doelstelling enkel halen als het zijn zerocovidbeleid lost.

Een groot deel van de economische steun vandaag is afkomstig van fiscale stimuleringsmaatregelen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. De Chinese centrale bank, de Bank of China (BOC), heeft ook gestaag de liquiditeitsvoorwaarden versoepeld om zo de financieringskosten te verlagen. Elders in de wereld is net het omgekeerde aan het gebeuren. Centrale banken, waaronder de Federal Reserve en Bank of England (BoE), verhogen de rente om de inflatie te bekampen. Deze maand volgt ook de Europese Centrale Bank (ECB).

Vastgoedcrisis

Het komt als geen verrassing dat China met het nieuwe fonds de infrastructuuruitgaven een boost wil geven. Er is momenteel een vastgoedcrisis aan de gang in het land. Zo is de Chinese vastgoedreus Shimao er afgelopen zondag niet in geslaagd om een obligatie ter waarde van 1 miljard dollar op vervaldag terug te betalen (inclusief coupon).

Daarmee is Shimao terechtgekomen op een steeds groeiende lijst van Chinese vastgoedtitanen die hun buitenlandse obligaties niet meer kunnen afbetalen. Zowel Evergrande, Kaisa Group en Sunac China zijn in gebreke gesteld op de buitenlandse obligatiemarkt.

(evb)

Meer