Opnieuw een Chinese vastgoedgigant in gebreke gesteld: “Deze schuldencrisis gaat de verbeelding te boven”

De Chinese vastgoedontwikkelaar Shimao slaagde er zondag niet in om een interestbetaling van een obligatie ter waarde van 1 miljard dollar voor te leggen.

Alweer een onheilspellend signaal voor de gezondheid van de Chinese huizenmarkt: de zesde grootste vastgoedontwikkelaar van het land is officieel in gebreke gesteld. Shimao miste zondag de deadline voor een interestbetaling op een buitenlandse obligatie van 1 miljard dollar.

Daarmee komt Shimao terecht op een steeds groeiende lijst van Chinese vastgoedtitanen die hun buitenlandse obligaties niet meer kunnen afbetalen. Zowel Evergrande, Kaisa Group en Sunac China zijn in gebreke gesteld op de buitenlandse obligatiemarkt. Shimao zou in totaal bijna 6 miljard dollar aan uitstaande obligaties aanhouden. Dat maakt van het bedrijf de zesde grootste emittent van buitenlandse obligaties in China. Shimao heeft ondertussen financiële raadgevers ingehuurd om zijn liquiditeitscrisis te beheersen.

“De besmetting heeft zich verspreid”

De problemen van de Chinese vastgoedsector werden zichtbaar sinds het megabedrijf Evergrande vorig jaar als wanbetaler werd bestempeld. Later werd duidelijk dat Evergrande zo’n 300 miljard dollar aan schulden zou hebben. Evergrande, ooit de best verkopende ontwikkelaar van China, is nu ‘s werelds meest schuldplichtige vastgoedbedrijf.

Maar de vastgoedzeepbel blijkt al maanden lang een structureel probleem in heel China te worden. De bouwwoede die bedrijven jarenlang konden (en moesten) aanhouden om de Chinese economie een boost te geven, blijkt serieus te sputteren. Verschillende vastgoedontwikkelaars belanden nu in de financiële miserie en kunnen hun schulden niet meer aflossen door een steeds krimpende vraag naar woonsten.

Er werd lange tijd gedacht dat Shimao immuun zou zijn aan de gevolgen van het spatten van de Chinese vastgoedzeepbel. Niets blijkt minder waar. “De besmetting heeft zich verspreid van Evergrande naar Sunac en nu Shimao. Dat doet ons vrezen dat de omvang van de schuldencrisis de verbeelding van elke marktwatcher te boven gaat”, besluit Bloomberg-analist Kristy Hung.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20