Verschillende oliemaatschappijen hebben zich met elkaar verenigd in hun strijd tegen het toegenomen aantal digitale aanvallen. “Een bedrijf dat alleen werkt, is in feite alsof het de voordeur op slot doet terwijl de achterdeur wijd open blijft staan”, zei Amin Nasser, hoofd van Saudi Aramco.
Op 7 mei vorig jaar werd de Colonial Pipeline-faciliteit in Alabama getroffen door een krachtige cyberaanval, waardoor de uitbater van de faciliteit al zijn systemen moest stilleggen. De pijpleiding vervoert dagelijks zo’n 2,5 miljoen vaten benzine en vliegtuigbrandstof en dekt daarmee 45 procent van de brandstofvoorraden van de oostkust. De aanval veroorzaakte desondanks een beperkte verstoring, dankzij een verminderde vraag naar energie, als gevolg van de pandemie.
In februari van dit jaar raakte bekend – na onderzoek van cybersecuritybedrijf Tenable – dat de helft van de Amerikaanse ziekenhuizen in 2021 het slachtoffer was geworden van een ransomware-aanval. De instellingen waren als gevolg hiervan genoodzaakt om een deel of alle servers uit schakelen, wat gemiddeld tussen de 21 duizend tot 45 duizend dollar per uur kostte.
Nauwe samenwerking
Als reactie op deze en andere spraakmakende digitale aanvallen, hebben 18 grote oliemaatschappijen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) zich ertoe verbonden nauw samen te werken.
“Het initiatief is een reactie op verschillende grote digitale aanvallen die in de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden en die de kwetsbaarheid van onze kritieke infrastructuur hebben benadrukt”, aldus een woordvoerder van het WEF, die het initiatief van de multinationals een “erkenning van het feit dat veel meer collectieve paraatheid nodig is” noemt.
Onder de bedrijven die de belofte op de wereldconferentie in Davos ondertekenden zijn Aker BP, Ecopetrol en Occidental Petroleum.
“Naarmate de wereld zijn digitale voetafdruk verdiept, worden de cyberdreigingen steeds geraffineerder”, zei Amin Nasser, hoofd van Saudi Aramco. “Eén bedrijf dat alleen werkt, is in feite alsof het de voordeur op slot doet terwijl het de achterdeur wijd open laat staan.”
In de belofte worden nog geen concrete beleidslijnen uiteengezet, maar verwacht wordt dat de nadruk zal liggen op samenwerking tussen de ondertekenaars en de invoering van gemeenschappelijke defensieve maatregelen.
Joe Biden
Recent waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden voor mogelijke Russische digitale aanvallen op de infrastructuur van de VS. Met een nieuwe campagne genaamd “Shields Up” wil de overheid Amerikanen en private bedrijven helpen zichzelf te beschermen.
Onlangs nog heeft de Amerikaanse regering geheime briefings gegeven aan honderd Amerikaanse bedrijven die mogelijk het doelwit kunnen zijn van hackers. De Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) probeert nu met een campagne private bedrijven te helpen zichzelf te beschermen.
(lb)