CEO op één na grootste nutsbedrijf ter wereld: “Gas verbranden om elektriciteit te produceren is dom”

“Je kunt beter en goedkoper elektriciteit produceren zonder gas te gebruiken (…) Gas is een kostbare molecule”, meent Francesco Starace, bestuursvoorzitter van het Italiaanse staatsenergiebedrijf Enel.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds 2018 is Enel het op één na grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld volgens omzet, na de State Grid Corporation of China.

Gas gebruiken voor de productie van elektriciteit is, “vandaag de dag”, “dom”. Dat vertelde Starace aan het zakenmedium CNBC op de Davos-conferentie van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Rusland en Libië

Niet alleen het gebruik van aardgas voor de productie van elektriciteit is onverstandig in tijden waarbij de klemtoon op hernieuwbaar komt te liggen. Ook waar het gas vandaan komt, mag volgens de Italiaan niet verwaarloosd worden. Om zijn argument te staven, haalde de Italiaan onder meer de bedenkelijke regimes van belangrijke energie-exporteurs Rusland en Libië aan.

Rusland was volgens het Europese databedrijf Eurostat vorig jaar de grootste leverancier van aardolie en aardgas aan de lidstaten van de Europese Unie. De EU probeert nu de invoer van Russische koolwaterstoffen te weren na de inval van de Russen in Oekraïne. “Ik denk dat dit een grote wake-upcall is”, wierp Starace, in verwijzing naar het conflict, op.

Maar de bestuursvoorzitter haalde in Davos ook het voorbeeld van Libië aan, iets waar hij in het recente verleden al op heeft gehamerd. “Het is de beurt aan Rusland, maar laten we niet vergeten wat er 10 jaar geleden in Libië is gebeurd”, klonk het in april. Hij verwees hierbij naar de opstand die de vier decennia durende dictatuur van Muammar Khaddafi omverwierp. Libië was onder Khaddafi een grote olie- en gasleverancier van het Westen. In het tussenliggende decennium is het land echter verzand in conflicten en politieke impasses, en is de energieproductie tot een absoluut minimum herleid.

Andere toepassingen

Gas heeft volgens de Italiaan relevantere domeinen waar het kan ingezet worden dan in de energiemix. “Gas is een kostbare molecule en je moet het laten voor (…) toepassingen waar het (echt, red.) nodig is”, stipte hij aan.

Meer ter zake doende industriële toepassingen zijn onder andere in de chemische sector, de papierindustrie en gebruik bij de productie van keramiek en glas, volgens de CEO. “Spaar gas voor hen”, zei Starace. “Stop met het gebruik van gas voor verwarming, stop met het gebruik van gas voor het opwekken van elektriciteit wanneer er betere alternatieven zijn.”

Alternatieve methoden voor de opwekking van elektriciteit zijn onder andere wind- en zonne-energie.

Volgens een recent rapport van Ember, een denktank die als focus heeft om de planeet van steenkool af te helpen, waren fossiele brandstoffen vorig jaar verantwoordelijk voor 37 procent van de elektriciteitsopwekking in de EU.

  • Nog volgens het rapport – dat in februari is gepubliceerd en wordt aangehaald door CNBC – bestaat zowat 18 procent van de door fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteitsproductie in de EU uit gasverbranding, een driejarig dieptepunt.
  • Hernieuwbare energiebronnen waren goed voor 37 procent, terwijl kernenergie vorig jaar 26 procent van de elektriciteit van het statenverband produceerde, aldus Ember.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.