CEO op één na grootste nutsbedrijf ter wereld hekelt energiebeleid EU: “Waar het gas vandaan komt, is een probleem”

De Europese Unie had haar afhankelijkheid van geïmporteerd gas al lang geleden “agressief” moeten afbouwen. Dat laat Francesco Starace, CEO van het Italiaanse staatsbedrijf Enel, optekenen door de Britse zakenkrant Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Het verband van 27 Europese staten is de laatste maanden in opspraak gekomen vanwege z’n niet geringe afhankelijkheid van Russische energie (45 procent van de gasimport en 30 procent van de olie-invoer komt bij de agressor van Oekraïne vandaan). Nu de Russische autocraat Vladimir Poetin gedreigd heeft om het gas af te sluiten van afnemers die niet in roebels betalen, is voor critici van het energiebeleid het hek volledig van de dam.

Het hoofd van ’s werelds op één na grootste nutsbedrijf heeft het energiebeleid van de EU op de korrel genomen. Starace, algemeen directeur van het Italiaanse Enel, drong er bij de lidstaten op aan snel over te schakelen op andere energiebronnen om, nu de spanningen over de oorlog in Oekraïne blijven toenemen, de banden met Rusland te verbreken.

Poetin heeft vorige week een decreet ondertekend waarin hij eist dat landen die als “onvriendelijk” worden beschouwd, vanaf deze maand voor hun gasleveringen in roebels moeten betalen via een rekening in de Russische munt bij Gazprombank. Anders zouden ze met een leveringsstop geconfronteerd worden.

Khadaffi’s olie

Starace, die sinds 2014 aan het roer staat van Enel, zei dat de Europese naties zich al jaren geleden zorgen hadden moeten maken over hun energieafhankelijkheid van derde landen.

“Het is de beurt aan Rusland, maar laten we niet vergeten wat er 10 jaar geleden in Libië is gebeurd”, zei de 67-jarige CEO. Hij verwees hierbij naar de opstand die de vier decennia durende dictatuur van Muammar Khaddafi omverwierp. Libië was onder Khaddafi een grote olieleverancier van het westen. In het tussenliggende decennium is het land echter verzand in conflicten en politieke impasses, en is de olieproductie tot een absoluut minimum herleid.

“Waar het gas in Europa vandaan komt, is een probleem”, klonk het nog.

Enel in Rusland

Gas, voornamelijk Russisch, is momenteel goed voor 40 procent van de Italiaanse elektriciteitsproductie.

Enel, dat een marktkapitalisatie van 62 miljard euro heeft, bouwde doorheen de jaren een belang van 300 miljoen euro uit in Rusland. In drie grote thermo-elektrische centrales stelt het er 1.500 mensen tewerk.

De Enel-chef was één van de Italiaanse topmannen die veel kritiek kregen omdat ze in januari een videoconferentie met Poetin bijwoonden om de zakelijke banden tussen hun landen te bespreken. De bedrijfsleiders hadden daarbij een oproep van hun eigen regering genegeerd om het evenement te schrappen vanwege de Russische troepenopbouw nabij de Oekraïense grens.

Starace zei dat hij “dit soort escalatie” toen niet had verwacht en dat Enel nu overweegt het land te verlaten. “Als we kunnen verkopen [aan een Russische partij], dan zullen we vertrekken”, stipte hij aan.

LNG

Starace voerde nog aan dat de EU haar “afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, met name gas, op een betere en agressievere manier had moeten beheren”.

De algemeen directeur van Enel drong er bij Europese landen op aan zich te bevrijden van “fysieke banden” met andere landen door hervergassingsinstallaties te bouwen en drijvende installaties te leasen zodat ze over zee aangevoerd vloeibaar aardgas (LNG) kunnen verwerken. Hierdoor zouden zij hun aanvoer kunnen diversifiëren, en de afhankelijkheid van vaste gaspijpleidingen (zoals Nord Stream 1) kunnen afbouwen.

Hij riep Europese naties ook op om sneller over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, maar erkende dat dit niet van de ene dag op de andere kan gebeuren.

“Natuurlijk vergen deze dingen wat tijd, dus je moet de dingen doen in volgorde van belangrijkheid”, klonk het. “En het is duidelijk dat je eerst moet overleven en dan moet proberen je afhankelijkheid te verminderen.”

Zonnepanelen in Sicilië

Enel, een van de grootste producenten van hernieuwbare energie ter wereld, is van plan om tegen 2040 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Het bedrijf tekende vorige week een overeenkomst met de Europese Commissie om de productie van zonnepanelen op Sicilië op te voeren in verband met het Innovation Fund van de EU.

De EU hoopt tegen 2030 ten minste 40 procent hernieuwbare energie in de totale energiemix te hebben, een plan dat op veel kritiek kan rekenen bij bedrijfsleiders vanwege de kosten die deze transitie met zich meebrengt.

(evb)

Meer