Spanje zou in Europa het eerste land kunnen worden dat een medisch verlof invoert voor vrouwen die aan menstruatiepijn lijden. Daarover zou inmiddels tussen de Spaanse minister van Gelijkheid en zijn collega van Sociale Zekerheid een akkoord zijn bereikt.
De regering, gevormd door een linkse coalitie van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) en Unidas Podemos (UP), zou zich snel achter het initiatief scharen. Daarna wordt het voorstel, dat een wijziging van de abortuswet vereist, aan het Spaanse parlement worden voorgelegd. Verwacht wordt dat de nieuwe wet snel zal kunnen worden afgekondigd.
Speciale tijdelijke handicap
Het medisch verlof voor menstruatiepijn is een voorstel van Irene Montero (Unidas Podemos), de Spaanse minister van Gelijkheid. “We gaan bij wet het recht van vrouwen met pijnlijke menstruatie erkennen als een speciale tijdelijke handicap die vanaf de eerste dag door de staat wordt betaald”, benadrukte minister Montero.
De nieuwe wetgeving zou geen financiële tussenkomst van de werkgever vereisen. Evenmin zou van de betrokkenen een bijdrage aan de sociale zekerheid worden gevraagd. De wet zal er tegelijkertijd voor zorgen dat meisjes van zestien en zeventien jaar bij een ongewenste zwangerschap niet langer aan hun ouders toestemming zouden moeten vragen om tot een abortus te mogen overgaan.
Indien de wet wordt aangenomen, zou Spanje het eerste land worden waar vrouwen een recht op medisch verlof wegens menstruatiepijn krijgen. In Italië werd zes jaar geleden een gelijkaardig initiatief ingediend, maar het voorstel raakte nooit goedgekeurd.
In Duitsland kunnen vrouwen voor menstruatiepijn wel verlof aanvragen, maar dat is geen recht. In Japan is het recht op medisch verlof wegens menstruatiepijn al driekwart eeuw van kracht. Andere landen met een gelijkaardige wetgeving zijn Zuid-Korea, Indonesië en Zambia.
Het Spaanse ministerie van Gelijkheid dringt er al maanden op aan dat de hervorming in de toekomstige wet op abortus zou worden opgenomen. Montero kreeg daarbij steun van haar partijgenoten van Podemos, onder meer van Yolanda Diaz (UP), de Spaanse minister van Arbeid.
De leden van de Partida Socialista binnen de regeringscoalitie bleken zich tijdens de onderhandelingen terughoudender op te stellen. Daar stelde onder meer José Luis Escrivá, Spaans minister van Sociale Zekerheid, dat de kwestie nog steeds ter discussie stond.
Niet bagatelliseren
Het voorstel kon daarentegen op geen enkel begrip rekenen bij Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular), de leider van de conservatieve oppositie. “Mijn standpunt is duidelijk”, beklemtoonde Feijóo. “Een ziekteverlof moet door artsen worden voorgeschreven. Zij weten immers heel goed wanneer een ziekteverlof al dan niet aangewezen is.”
Het initiatief heeft in Spanje voor heel wat controverses en debatten gezorgd. Vele gynaecologen en huisartsen drukten daarbij het publiek en de media op het hart om een probleem waarmee veel vrouwen te maken, niet te bagatelliseren.
“Menstruatiepijn is een geldige reden voor ziekteverlof”, merkte Lorenzo Armenteros, hoofd van de divisie vrouwengezondheid bij de Spaanse vereniging voor huisartsen, daarbij op. “De nieuwe regelgeving moet dan ook tegemoetkomen aan vrouwen die op geregelde basis met het probleem te kampen hebben.”
(lb)